Бродський свариться з Кулінічем — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бродський свариться з Кулінічем

Казна та Політика
924
Президенту Віктору Януковичу доведеться розібратися в конфлікті двох відомств. Держкомпідприємництва звинувачує Держкомзем в небажанні спрощувати кількість дозвільних документів в земельній сфері. У відповідь відомство стверджує, що в разі спрощення формальностей держава може втратити контроль над наділами. Глава Держкомпідприємництва Михайло Бродський хоче звільнити главу Держкомзему Олега Кулініча.
Він стверджує, що підприємці не раз скаржилися на складності отримання ліцензій в Держкомземі і на необґрунтоване зволікання з їх видачею. І існує загроза знищення приватних компаній в цій сфері. "За такі дії Держкомзему особисту відповідальність несе його керівник Олег Кулініч, тому на зустрічі з президентом 20 вересня я поставлю питання про його звільнення. Президент поставив чітке завдання: провести максимальну дерегуляцію бізнесу в Україні і при цьому підсилити відповідальність чиновників за невиконання законів.
Тому сьогоднішнє завдання комітету - зменшити в рази кількість ліцензій і дозволів, які видаються", - оголосив Бродський. У відповідь Держкомзем стверджує, що самим Віктором Януковичем в направленому у Верховну Раду проекті закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження державної регуляції госпдіяльності" №6696 передбачено ліцензування робіт з землеустрою і землеоцінки.
"Держкомпідприємництва під виглядом здійснення дерегуляції бізнесу, спекулюючи необхідністю постійного спрощення дозвільних механізмів в земельній галузі, створює умови для втрати державою контролю у сфері земельних відносин, робить неможливим гарантування прав громадян на землю, передбачене Конституцією", - повідомила вчора прес-служба земвідомства.
Обидві сторони при цьому стверджують, що не отримують відповідей одна від одної. Михайло Бродський говорить, що Держкомзем не йде на контакт з комітетом, не надає інформації і не відповідає на запити. А земчиновники говорять, що вони близько десяти разів інформували Держкомпідприємництва про те, що всі документи, що стосуються земельних відносин, окрім дозволу на зняття родючого шару ґрунту, не є документами дозвільного характеру, а носять проміжний і погоджувальний характер і не дають права на здійснення госпдіяльності. При цьому всі види ліцензійних робіт з землеустрою і землеоцінки відповідають функціональним видам відповідної документації, визначеним прямими нормами законів.
Варто сказати, що до певної міри причиною конфлікту став лист асоціації "Земельний союз України": "В результаті непродуманих і неправомірних регуляторних дій Держкомзему кількість суб'єктів, які виконують землевпоряджувальні і землеоціночні роботи, за останній рік скоротилася з 3,5 тис. до 2,3 тис. (тобто більш ніж на третину)". На думку профільної асоціації, є випадки, коли в окремому адмінрайоні немає жодної землевпоряджувальної організації, що не дозволяє громадянам отримати необхідні послуги. Представники ЗСУ просять розглянути можливість скорочення кількості видів робіт, що ліцензуються, з нинішніх 31 виду (відмічених в наказі Держкомзему від 05.08.2009 №423) до семи видів (тобто на 77%).
Залишити у сфері ліцензування пропонують лише проведення землеустрою на загальнодержавному, регіональному і на місцевому рівнях; розробку технічної документації з землеустрою, за нормативною грошовою оцінкою земель і ділянок, з бонітування ґрунтів і економічної оцінки земель; проведення експертної грошової оцінки земельних ділянок і земельних торгів.
Чи звільнять 20 вересня Олега Кулініча, поки незрозуміло. Але головне земельне відомство вже пішло на невеликі поступки. "Не бажаючи загострювати міжвідомчі відносини і сподіваючись на конструктивну співпрацю, Держкомзем погодився зменшити кількість видів робіт, які потрапляють під сферу ліцензування, з 30 до 10 шляхом їх функціонального об'єднання. Хоча саме Держкомпідприємництва тривалий період часу активно демонстрував небажання такої співпраці", - заявило вчора земельне відомство. Проте які види ліцензій залишилися, чиновники поки що не повідомляють.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас