"Ъ": СБУ не цікавиться демократією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": СБУ не цікавиться демократією

Казна та Політика
391
СБУ не має претензій до діяльності Міжнародного фонду "Відродження" (МФВ). Вчора в спецслужбі заявили, що запит інформації про проекти, фінансовані МФВ, був пов'язаний з необхідністю дотримання закону про вибори. Представники МФВ висловили подив з приводу такого пояснення, відзначивши, що фонд не фінансує політичні організації.
Про те, що Служба безпеки не має претензій до діяльності Міжнародного фонду "Відродження", вчора повідомила керівник прес-центру СБУ Марина Остапенко. За її словами, СБУ перевіряла не діяльність фонду, а "забезпечувала дотримання закону про вибори, зокрема в питанні унеможливлення фінансування українських політичних партій з боку іноземних установ".
Нагадаємо, напередодні виконавчий директор МФВ Євген Бистрицький заявив, що співробітники СБУ звернулися в декілька громадських організацій, які реалізують проекти, що фінансуються фондом, з проханням надати інформацію про їхні цілі і завдання, фінансову складову, а також попросили дати оцінку їх впливу на передвиборну ситуацію в Україні.
На заяву Бистрицького вчора відреагували і в адміністрації президента. Її глава Сергій Льовочкін на зустрічі з журналістами відзначив, що дії СБУ були "єдиноразовою перевіркою, яка вже завершена". "Я не чекаю розвитку подій з даного питання. На мою думку, інцидент вичерпаний, і не треба робити з цього велику політику", - сказав він.
Євген Бистрицький з подивом сприйняв пояснення представників СБУ. "Дивно чути заяви СБУ про можливість фінансування українських партій іноземними установами. Ми не лише міжнародний, але і національний фонд. Ми зареєстровані в Україні, працюємо відповідно до українських законів, і всі рішення у фонді приймаються людьми, які єгромадянами України", - заявив Бистрицький, підкресливши, що "Відродження" не займається політикою. Як відомо, МФВ входить до мережі Інституту відкритого суспільства, створеного американським фінансистом Джорджем Соросом. Статутним завданням фонду є фінансова і організаційна підтримка громадських ініціатив, спрямованих на розвиток демократичного суспільства в Україні.
На думку виконавчого директора МФВ, дії СБУ "є тривожною тенденцією". "Інцидент з главою Фонду Конрада Аденауера Ніко Ланге, якого не пустили до України, профілактичні бесіди з ректором Католицького університету Борисом Гузяком свідчать про те, що СБУ допомагає владі будувати керовану демократію", - сказав він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас