Петербурзький хакер, який зламав мережу RBS, отримав 6 років умовно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Петербурзький хакер, який зламав мережу RBS, отримав 6 років умовно

Кримінал
391
Калінінський районний суд Петербургу засудив хакера Віктора Плещука, який зламав мережу Royal Bank of Scotland, до 6 років позбавлення волі умовно, повідомив сайт прокуратури Петербургу.
29-річний директор інтернет-магазину ТОВ "Айті-Інформ" В.Плещук визнаний винним в крадіжці в особливо крупному розмірі, неправомірному доступі до комп'ютерної інформації і зборі відомостей, що становлять банківську таємницю.
Суд встановив, що в 2008 році В.Плещук спільно з іншими співучасниками злочину виробив неправомірний доступ до комп'ютерної мережі американської корпорації RBS WorldPay і скопіював з бази даних дані про власників платіжних карт клієнтів і їхні пін-коди.
Шахраї виготовили підроблені банківські карти клієнтів платіжної системи Royal Bank of Scotland, які згодом використовували для зняття з банкоматів грошових коштів. Всього було викрадено понад 275 млн рублів.
"В процесі слідства від В.Плещука надійшло клопотання про укладення досудового договору про співпрацю, яку прокуратура міста задовольнила. У зв'язку з цим кримінальна справа стосовно нього була виділена в окреме провадження", - наголошується в повідомленні.
Випробувальний термін В.Плещука складе 4 роки.
"Цивільні позови про компенсацію збитку, заявлені потерпілими, суд задовольнив в повному обсязі", - підкреслюється в релізі.
В березні 2010 року повідомлялося, що російські правоохоронні органи заарештували декілька підозрюваних в організації хакерської атаки на платіжну систему Royal Bank of Scotland, в результаті якої було вкрадено майже $10 млн.
За даними газети Financial Times, ФСБ РФ затримала передбачуваного лідера злочинного угруповання - уродженця Санкт-Петербурга В.Плещука.
ФСБ звернулася до ФБР США з проханням зберегти інформацію про арешти в секреті, щоб не злякати інших підозрюваних, писала FT.
ФСБ, ФБР і Мін'юст США від коментарів відмовилися.
За відомостями ЗМІ, серед співучасників В.Плещука - громадяни Молдавії і Естонії. Восени 2008 року вони отримали доступ до даних про рахунки клієнтів RBS WorldPay, а потім за допомогою фальшивих дебетових карток зняли в банкоматах різних країн близько $9,4 млн. Технічно це була дуже складна операція, стверджували експерти: хакери зуміли збільшити ліміти по рахунках, з яких знімалися гроші.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас