Американські вчені: Для щастя достатньо 75 тис. дол. на рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Американські вчені: Для щастя достатньо 75 тис. дол. на рік

Казна та Політика
753
Відчуття глибокого морального задоволення, або просто щастя, залежить від розміру доходів людини, повідомляє в своєму бюлетені Національна академія наук США. Учені виявили, що відчуття щастя зростає у міру збільшення доходів. Втім, у цього ефекту є межа.
Опитавши 450 тис. людей, дослідники з Прінстонського університету виявили, що рівень морального задоволення зростає у міру зростання доходів до 75 тис. дол. на рік. За словами одного з авторів дослідження, Ангуса Дейтона, якщо людина заробляє мало, то їй важко бути щасливою.
У 2008-2009 рр. Дейтон разом з лауреатом Нобелівської премії в галузі психології Денієлом Канеманом організували дослідження серед американців. Американців опитували на предмет їх щоденного настрою і загального задоволення життям і порівнювали це з їх фінансовими успіхами. Результати показали, що відчуття емоційного благополуччя у досліджуваних зростало у міру зростання доходів до 75 тис. дол. У міру зростання доходів вище за цю позначку відчуття щастя у людей переставало наростати.
В той же час спроможні респонденти відзначали збільшення загального задоволення життям. Наприклад, у разі зростання доходів між 100 і 200 тис. дол. на рік у людей посилювалося відчуття життєвого успіху. "Але це необов'язково означало, що ви стаєте щасливими кожного дня", - відзначив Дейтон. За його словами, він сам, як економіст, був радий виявити залежність між розміром доходів і рівнем щастя. "Я схильний вважати, що гроші є благом, і із задоволенням можу відзначити, що знайшов докази для цього", - сказав він. У 2008 р., перед початком дослідження, середній розмір доходів у США становив 71,5 тис. дол. на рік. При цьому у половини досліджуваних зарплати були вищими за цю суму, а у решти близько 52 тис. дол. Втім, ті, хто заробляв мало, не відчували себе нещасними і були цілком задоволені життям.
За версією журналу Forbes, американців не можна назвати найщасливішою нацією в світі, за цим показником вони знаходяться на дев'ятому місці. Жителі скандинавських країн, Канади, Нідерландів, Швейцарії і Нової Зеландії вважають себе більш щасливими. Найщасливішими ж минулого року були данці. У цієї невеликої європейської нації є і матеріальні підстави для відчуття задоволеності: ВВП на душу населення перевищує 68 тис. дол. при рівні безробіття в 2%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас