Українці поклались на депозит — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці поклались на депозит

Кредит&Депозит
2855
Вчора в Нацбанку заявили, що відновлення довіри населення до банків викликало швидке зростання гривневих депозитів, обсяг яких вже перевищив докризовий рівень. Приплив коштів у банки відбувався незважаючи на падіння ставок - лише за серпень на 1%. Банкіри чекають подальшого збільшення вкладень населення, притому що гривневі депозити до кінця року подешевшають ще на 1%, а валютні - на 0,5%.
За серпень депозитні вкладення в банках збільшилися на 5,6 млрд грн. - до 380,6 млрд грн., повідомили вчора в НБУ. "Обсяг коштів населення в національній валюті вже перевищив докризовий рівень", - відзначили в центробанку. Депозити фізичних осіб в гривні зросли на 1,7% і досягли 128,9 млрд грн., тоді як вкладення у валюті скоротилися на 0,1%, до 122,1 млрд грн. Максимальне значення гривневих депозитів населення було зафіксоване 1 жовтня 2008 року - 126,7 млрд грн., після чого стався різкий відтік вкладів, що завершився введенням мораторію на їх зняття.
Регулятор відзначає в поточних умовах "високий рівень довіри як до банків, так і до національної валюти" (з початку року гривневі депозити зросли на 30,4%).
Варто відзначити, що вклади збільшувалися попри зниження процентних ставок: лише за серпень середньозважена вартість гривневих депозитів впала на 0,9%, до 8,4% (з початку року на 5,6%), а валютних - на 0,4%, до 6,9% (на 2,6%). Аналогічним чином подешевшали кредити в гривні (до 12,6%) і валюті (до 9,9%). Кредитний портфель збільшився лише на 0,7% (+4,7 млрд грн.), до 710 млрд грн., завдяки зростанню гривневого кредитування юридичних осіб (+6,8 млрд грн.), тоді як населення повернуло банкам 1,8 млрд грн. валютних кредитів.
За словами банкірів, населення продовжує конвертувати валютні вклади в гривню. "Якщо до травня переважали депозити в іноземній валюті, тому що спостерігався підвищений синдром невизначеності, то після зміни процентної політики банків населенню стало нецікаво зберігати кошти в іноземній валюті, - пояснив голова правління банку 'Хрещатик' Дмитро Гриджук.- З цієї причини перетікання валютних депозитів у гривневі продовжується". При цьому фінансисти відзначають збільшення термінів вкладів населення, тоді як депозити підприємств не перевищують один-три місяці.
Банкіри не сумніваються в продовженні тенденції зростання депозитів. "Якщо не буде серйозних потрясінь, то депозитна база збільшуватиметься, - упевнений голова правління Правекс-банку Сергій Наумов.- Але і ставки знижуватимуться, хоча і не так активно, як раніше". На думку Гриджука, вартість гривневих вкладів до кінця року може зменшитися ще на 1%, а валютних - на 0,5%.
Він вважає, що кредитні ставки знижуватимуться значніше, але це не викличе істотного зростання кредитування. "Для кредитування потрібно вирішити проблему поганих боргів, створити дієвий інструментарій, що дозволяє на певний термін викупляти ці борги без формування банками резервів, і відпрацювати умови зворотного викупу боргу, - вважає банкір.- Центробанки інших країн працювали над цим питанням, і кожен реалізував свій сценарій, а у нас було лише рефінансування банків".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас