Документ сумнівного затримання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Документ сумнівного затримання

Кримінал
1418
Міністерство внутрішніх справ спільно з міжнародною правозахисною організацією "Міжнародна ліга захисту прав громадян України" розробило "Пам'ятку для затриманих осіб". Документ планується вручати всім затриманим під підпис в районних відділеннях міліції. Автори пам'ятки вважають, що це сприятиме зменшенню насильства з боку співробітників правоохоронних органів.
Як стало відомо Комерсант-Україна, в кінці минулого тижня міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов підписав і направив на реєстрацію в Міністерство юстиції наказ, який зобов'язав співробітників правоохоронних органів видавати всім затриманим спеціальну пам'ятку з переліком статей у сфері прав людини. "Пам'ятка для затриманих осіб" була підготовлена МВС спільно з Міжнародною лігою захисту прав громадян України.
"Якщо оперативні співробітники доставили громадянина в РВВС, встановили особу і відпустили - його лише зареєструють в журналі, де реєструються всі особи, які входять у відділення міліції. Але якщо з доставленим в РВВС планують проводити подальші оперативно-слідчі дії, його затримують і видають йому таку пам'ятку", - розповів радник міністра внутрішніх справ Костянтин Стогній. На його думку, цей документ буде корисний "як співробітникам МВС, так і затриманим, які не знають своїх прав".
Згідно з документом, співробітники правоохоронних органів повинні невідкладно повідомити затриманому мотиви затримання, його права і надати можливість зв'язатися з правозахисником, як це передбачає Конституція. У пам'ятці перераховуються статті Кримінального кодексу (КК), які встановлюють відповідальність посадових осіб за побої, катування, тортури, зловживання службовим становищем, перевищення повноважень, службову халатність, примус свідчити і свідомо незаконне затримання.
Як відомо, згідно КК, нанесення побоїв карається штрафом до 850 грн., катування - позбавленням волі на строк до п'яти років, а зловживання службовим становищем - позбавленням волі терміном від п'яти до восьми років. Крім того, в документі даються визначення таких процесуальних понять, як "недоторканність особи", "захисник" і "право на захист", а також перераховуються права осіб, притягнених до адміністративної відповідальності.
За інформацією Комерсант-Україна, до підготовки проекту пам'ятки міліція і правозахисники приступили після смертей, що викликали резонанс, в столичних відділеннях міліції. Нагадаємо, в Шевченківському РВВС Києва 18 травня помер студент Ігор Індило, а 13 червня в Святошинському РВВС столиці повісився 25-річний затриманий Дмитро Ящук. Після цих випадків прокуратура Києва провела перевірку всіх райвідділів міліції Києва на предмет дотримання законності під час затримань громадян, за підсумками якої стало відомо, що найпоширенішими порушеннями, що допускаються співробітниками райвідділів, є доставка громадян в райвідділи без достатніх підстав, неправильне оформлення документів про затримання і перевищення термінів утримання під вартою.
За словами голови правління Міжнародної ліги захисту прав громадян України Едуарда Багірова, поява "Пам'ятки для затриманих осіб" безпосередньо не пов'язана зі смертями затриманих в столичних РВВС, але завдяки їй "має зменшитися кількість тортур, насильства і незаконних методів ведення слідства". "У кожному РВВС буде заведений журнал, і всім затриманим пам'ятка видаватиметься на руки під розпис", - розповів вчора Багіров. За його словами, зараз документ проходить реєстрацію в Міністерстві юстиції і незабаром з'явиться в РВВС.
В той же час правозахисники вважають, що зменшити кількість тортур, насильства і катувань затриманих одним нагадуванням статей про права людини неможливо. "Повідомляти затриманому його права наказано законами 'Про попереднє ув’язнення' і 'Про міліцію', - говорить координатор Вінницької правозахисної групи Дмитро Гройсман.- Зменшити кількість правопорушень в міліції можна лише комплексно: змінити систему відбору співробітників міліції, зокрема, підвищивши освітні вимоги; створити спеціальні групи контролю за утриманням затриманих і ув’язнених і демонополізувати право громадян на вільний вибір захисника своїх прав - зараз до затриманих допускаються лише захисники, які мають адвокатське свідоцтво і часто 'законтачені' з міліцією".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас