АМКУ порушив справу стосовно трьох крупних банків за нав'язування клієнтам конкретних страховиків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМКУ порушив справу стосовно трьох крупних банків за нав'язування клієнтам конкретних страховиків

Казна та Політика
909
Антимонопольний комітет України (АМКУ) порушив справу стосовно АКБ "Укрсоцбанк", УкрСиббанк і ПАО "ОТП Банк", у зв'язку з продовженням практики нав'язування своїм клієнтам конкретних страхових компаній, повідомив перший заступник глави комітету Юрій Кравченко під час "круглого столу".
Він відзначив, що в квітні цього року АМКУ рекомендував цим трьом банкам, а також ПриватБанка і "Райффайзен Банк Аваль" забезпечити прозорий відбір компаній для страхування позичальників при укладенні кредитних договорів.
Підставою для цього стали неодноразові звернення від громадян і страхових компаній в комітет про неправомірність дій цих банків.
АМКУ, серед іншого, затребував від банків публікувати на своїх веб-сайтах вимоги до акредитації страховиків. Проте, вивчивши ці документи, комітет дійшов до висновку, що в більшості випадків вони носять дискримінаційний характер. Зокрема, вони встановлюють фінансові бар'єри, вимагають від страховиків розміщувати в даному банку депозити або відкривати розрахункові рахунки, оплачувати вище ринкових агентські винагороди, надавати аудиторський висновок про діяльність страховика, підготовлений за рахунок його коштів і у аудитора, визначеного банком, обмежують кількість страхових договорів, які може укладати страховик за певним видом.
Під час "круглого столу" відзначалося, що, незважаючи на рекомендації АМКУ, кількість скарг від громадян і страхових компаній постійно збільшувалася і лише за минуле літо склала 40.
За підсумками засідання "круглого столу" прийнято рішення створити робочу групу з метою розгляду цього питання у складі представників АМКУ, Національного банку, Держкомісії з регулювання ринків фінансових послуг, об'єднань страховиків і банків.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас