Британці не хочуть оплачувати візит Папи Бенедикта XVI — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Британці не хочуть оплачувати візит Папи Бенедикта XVI

Казна та Політика
252
Британські платники податків не повинні брати участь у фінансуванні поїздки Папи Римського по Англії і Шотландії, вважають 77% жителів країни. Крім того, результати онлайн-опитування 2005 дорослих британців, проведеного науково-дослідним інститутом Theos, 79% респондентів не цікавляться візитом глави католицької церкви, передає Бі-Бі-Сі.
Бенедикт XVI повинен приїхати до Великобританії 16 вересня - це буде перший візит Папи Римського на Альбіон з 1982 року, коли його зробив попередник нинішнього понтифіка Іоан Павло II.
Спочатку говорили, що британським платникам податків ця подія обійдеться в 8 млн фунтів стерлінгів (близько 12 млн доларів), але тепер рахунок зріс до 10-12 млн фунтів. Окрім цих коштів, від 9 до 10 млн фунтів до бюджету візиту внесе католицька церква, проте ці оцінки не включають вартість охорони Папи і його оточення - при тому що і тут рахунок піде на мільйони.
Під час опитування з'ясувалося, що 76% його учасників відкидають ідею фінансування папського візиту з державного бюджету на тій підставі, що гість - фігура релігійна.
Більше того, практично кожен четвертий респондент погодився із заявою "Я не схвалюю приїзд Папи до Британії"; 49% висловилися проти такої постановки питання. Проте з тим, що ця подія стане благом для Британії, погодилися 29%, тоді як 33% вважають, що це не так.
До опитування експерти з Theos включили 12 витягів (без згадки джерела) з третьої енцикліки Папи Бенедикта, що визначає принципи його соціальної політики.
11 з цих цитат знайшли підтримку більшості респондентів - зокрема, 82% погодилися із заявою: "технологічні розвинені суспільства можуть і повинні скоротити внутрішнє споживання енергії". Трохи менше - 79% - підтримали вислів Папи про те, що "природне середовище - це більше, ніж сировина, якою можна маніпулювати для нашого задоволення".
Оцінюючи результати опитування, директор Theos Пол Вуллі заявив, що у британців "явно є проблема" з фінансуванням візиту Папи - ймовірно, тому, що багато хто просто не знає про те, що він не лише релігійний лідер, але і глава держави.
"Лише відносно небагато активно заперечують проти самого візиту. В цілому публіка швидше байдужа, ніж ворожа, - пояснює Вуллі. - По-справжньому дивно те, що люди схильні не просто погоджуватися з соціальним ученням Папи Бенедикта, але погоджуватися з ним настільки переконливо".
"Це підтверджує думку про те, що, незважаючи на страшні історії про сексуальні домагання, які домінують останнім часом у висвітленні подій, пов'язаних з католицькою церквою, в церкви залишається потужний потенціал зв'язку з настроями суспільства", - додає соціолог.
Що стосується безпосередньо приймаючої сторони, британського уряду, то його представник так оцінив результати опитування: "Ватикан є країною, визнаною на міжнародному рівні і яка має помітний вплив у світі, а католицька церква має мільярд послідовників. Папа приїжджає на запрошення королеви. Правильно і адекватно те, що британський уряд повинен сплатити свою частину вартості цього візиту".
В 2012 році Папа Римський планує відвідати Україну. У 2012 році Львівська архідієцезія святкуватиме 600-ліття перенесення єпископської столиці з Галича до Львова.
За матеріалами: BBC
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас