Україну накриє хвиля інфляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україну накриє хвиля інфляції

Казна та Політика
3696
Завдяки дефляції, яка спостерігалась декілька місяців поспіль під впливом стрімкого здешевлення продуктів харчування, річний індекс споживчих цін впав до 6,76%. Проте вже за підсумками серпня інфляційний сплеск знову дасть про себе знати. За деякими прогнозами, в останній місяць літа зростання споживчих цін може досягти 3%. Хоча в Нацбанку запевняють, що при найгіршому сценарії розвитку подій серпнева інфляція не перевищить 1%. Один з головних чинників, який посилюватиме інфляційний тиск найближчим часом, - зростання цін на газ на внутрішньому ринку на 50%, а також очікуване зростання тарифів на гаряче водопостачання і опалення на 25%. "Цей чинник стане причиною двовідсоткового збільшення індексу споживчих цін. Крім того, нещодавнє підвищення акцизних зборів додасть ще один відсоток до цього показника", - вважає аналітик АТ "Ерсте Банк" Мар'ян Заблоцький.
Ще один чинник, який прискорить інфляційну динаміку, - аномально спекотна погода, що панувала цього літа. Посуха в Росії і Казахстані вже вилилась у підвищення вартості зернових на світовому ринку. Лише за останній місяць ціни на пшеницю зросли на 60%. Закономірно, що цей факт неминуче спричинить подорожчання інших продуктів харчування. "Ми чекаємо дорожчання не лише пшениці і продуктів з неї. Посуха призведе до скорочення запасів фуражу, внаслідок чого зростуть ціни на м'ясо і молочні продукти", - прогнозують аналітики ІНГ Банку (Україна). На користь прискорення інфляції зіграє і відмова уряду вводити будь-які квоти на експорт зернових з України. З одного боку, таке рішення дозволить уникнути розслідувань і санкцій у відповідьз боку країн - членів СОТ. Крім того, оскільки обсяги експорту залишаться колишніми, це сприятиме стабільності гривні і нівелює девальваційні побоювання на валютному ринку. З іншого боку, негативним наслідком такого рішення може стати фактично неминуче підвищення цін на зернові на внутрішньому ринку і прискорення темпів інфляції. Позитивний вплив на динаміку цін надаватимуть стабільна ситуація на валютному ринку, відновлення довіри вкладників до банківської системи, а також повний штиль, що панує на ринку кредитування, і дуже повільне відновлення внутрішнього попиту.
Попри зростання інфляційних ризиків, чиновники переконані, що зростання цін в 2010 році буде меншим, ніж в 2009 р (12,3%). Минулого місяця Міністерство економіки переглянуло свій прогноз інфляції на поточний рік з 13,1% до 12% (грудень до грудня). У Нацбанку ситуацію оцінюють ще оптимістичніше, чекаючи інфляцію не більше 10-12%. В той же час економісти припускають, що індекс інфляції може перевалити за поставлену чиновниками планку, перевищивши 13%.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас