РФ може продовжити заборону на вивіз російського зерна до осені 2011 р — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

РФ може продовжити заборону на вивіз російського зерна до осені 2011 р

Аграрний ринок
143
Заборона на вивезення російського зерна за кордон може бути продовжена до того моменту, як буде зрозумілий прогнозний баланс щодо урожаю на 2011 р. Про це повідомляє РБК з посиланням на офіційного представника Міністерства сільського господарства Росії Олега Аксьонова. Ембарго, за його словами, може бути продовжено до осені наступного року. Однак, як зазначив експерт, це питання швидше виходить з вищих ешелонів російської влади, і на рівні міністерства не обговорювалося.
Сьогодні в Росії діє ембарго на експорт зернових культур з 15 серпня до 31 грудня ц.р. Незважаючи на це, Росія продовжує експортувати ячмінь, жито, кукурудзу, а також пшеничну і пшенично-житнє борошно.
Нагадаємо, що внутрішня потреба країни в зернових ресурсах на поточний сільськогосподарський рік оцінюється в 78 млн т. Урожай ж за підсумками поточного року очікується на рівні 60-65 млн т. Тому керівництво Росії прийняло рішення з метою недопущення зростання цін на продовольство і створення резервів на майбутнє заборонити вивезення зерна за кордон.
Як вважають у Європейській комісії, тимчасова заборона на експорт зернових з Росії, не вплине на ринок зерна в країнах Євросоюзу. За словами офіційного представника Європейської комісії Фредеріка Венсана, російський експорт в ЄС складав 1 млн. т на рік. Всього ж в ЄС щорічне виробництво зернових становить 280-300 млн т.
Проте відмова від експорту зерна Росією сильно похитнула ринки Близького Сходу та деяких країн СНД. Так, після оголошення заборони на експорт зернових РФ в Єгипті почався ажіотаж на борошно. Росія раніше поставляла в цю країну до 50% необхідних їй зернових культур. У Грузії, яка купувала зернові в основному в Росії, за один тиждень ціни на харчові продукти зросли на 15%. І ця країна змушена була звернутися за покупкою зерна до України.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас