ЄС планує обмежити короткі продажі акцій та держоблігацій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС планує обмежити короткі продажі акцій та держоблігацій

Казна та Політика
95
Регулятори Європейського союзу (ЄС) планують ввести обмеження на незабезпечені короткі продажі акцій і держоблігацій, оскільки ці операції можуть стати причиною появи "нестабільності на ринках і можливих системних ризиків".
За даними агентства Bloomberg, відповідний документ ЄС містить вимоги, за якими інвестор повинен буде довести, що володіє базовим активом, ставку на зниження вартості якого він робить.
Віт гравців, що здійснюють короткі продажі, буде потрібно доказ того, що вони "можуть забезпечити володіння тим або іншим базовим інструментом, перш ніж операція може бути здійснена", - говориться в проекті документа.
Крім того, трейдери зобов'язані будуть інформувати регуляторів про "значний обсяг кредитних дефолтних свопів, що належать їм на державний борг країн-членів ЄС".
Наприкінці травня цього року регулятори з 27 країн Європейського союзу офіційно відмовилися ввести заборону на незабезпечені короткі продажі держоблігацій і акцій деяких фінансових компаній.
На зустрічі 25 травня глав регуляторів країн Євросоюзу було вирішено "в даний час утриматися від введення заборони", - заявив тоді глава Комітету європейських регуляторів ринків цінних паперів (Committee of European Securities Regulators) Еді Вімерш.
"Остаточне рішення питання про введення загальноєвропейської заборони не є позитивним, але воно не є і негативним, - зазначив Е.Вімерш. - Регулятори доки не змогли визначитися, але одноголосної підтримки німецьких кроків, очевидно, немає".
Німеччина з 19 травня заборонила незабезпечені короткі продажі низки акцій, а також покупку кредитних дефолтних свопів з облігацій європейських країн інвесторам, які не володіють базовим активом. Заборона торкнулася облігацій країн єврозони, акцій найбільших банків і страхових компаній, таких як Deutsche Bank, Allianz, Commerzbank, Hannover Re, Munich Re.
Незабезпеченими є такі короткі продажі, коли інвестор сам не володіє цінними паперами або інструментами, на зниження котирувань яких він робить ставку. Вважається, що подібні "голі" продажі стимулюють спекулятивну активність і кризи, подібні, зокрема, до грецької.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас