Злет цін на продовольство може викликати голод — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Злет цін на продовольство може викликати голод

Казна та Політика
1246
Зерна у світі достатньо, тільки воно може виявитися не по кишені країнам-імпортерам. Тому повторення голодних бунтів 2007-2008 років цілком реальне. Однак дорогі продукти харчування - це і шанс для виробників.
Від цьогорічного стрибка світових цін на пшеницю найбільше постраждають країни, що розвиваються, особливо ті, які змушені імпортувати зерно. Такий одностайний висновок німецьких експертів, які спостерігають за глобальними тенденціями у сільському господарстві.
Велика проблема для Північної Африки та Центральної Азії
Так, на думку начальника Аналітичного управління із сировинних ринків Commerzbank Євгена Вайнберга, з помітними труднощами зіткнуться держави Північної Африки і, наприклад, деякі колишні радянські республіки Центральної Азії. Втім, експерт з Франкфурта-на-Майні одразу застерігає: "Вони зіткнуться не з браком зерна - його у всьому світі досить. Ці країни чекає різке підвищення цін". Настільки різке, що багатьом жителям цих держав хліб просто виявиться не по кишені.
Цього ж побоюється й професор Берлінського університету імені Гумбольдта Харальд фон Віцке. "На нашій планеті один мільярд людей страждає від голоду. Ще два роки тому ми вважали, що недоїдають 800 або 850 мільйонів. Проте новітні оцінки Продовольчої і сільськогосподарської організації Об'єднаних Націй говорять про те, що кількість таких жителів Землі збільшилася".
Провідний німецький агроекономіст уточнює: мова йде про людей, купівельна спроможність яких складає на день 1 долар і 25 центів - це приблизно 1 євро. Для того, щоб вижити, їм доводиться витрачати 75 відсотків своїх доходів на продукти харчування, вказує німецький науковець і приходить до наступного висновку: "Якщо в цій ситуації ціни на продовольство збільшаться на 50 і більше відсотків, то такі люди зіткнуться з дуже серйозною проблемою" .
Правильна політика забезпечить селянам хороші заробітки
Професор фон Віцке нагадує, що в 2007 і 2008 роках сплеск світових цін на продукти харчування призвів до голодних бунтів у різних точках земної кулі: "Причому заворушення сталися тоді не тільки на Гаїті, але і в країнах, які зовсім не належать до розряду найбідніших держав, наприклад, в Єгипті або в Мексиці ".
Харальд фон Віцке був першим вченим зі світовим ім'ям, хто ще на початку цього сторіччя передбачив: в 21-у столітті продукти харчування всюди на планеті істотно подорожчають. У 2005 році він конкретизував свій прогноз: за майбутнє десятиліття, тобто до 2015-2017 роки, ціни на основні види сільськогосподарської продукції можуть зрости вдвічі. Все, що відбувалось відтоді, підтверджує правильність його розрахунків.
Звідси можна як мінімум два висновки. Перший: проблема забезпечення населення продовольством за прийнятними цінами стає все більш серйозним завданням для урядів країн Центральної Азії. Другий: перед сільгоспвиробниками регіону відкриваються широкі можливості для розширення бізнесу, адже вони зможуть, якщо на політичному рівні будуть прийматися правильні рішення, отримувати за свою продукцію хороші гроші. Причому не колись у далекому майбутньому, а вже зараз. Наприклад, у ситуації, коли Росія ввела заборону на експорт свого зерна і тим самим добровільно пішла зі світового ринку. Берлінський науковець коментує це рішення так: "Селяни в Казахстані можуть радіти".
Андрій Гурков
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас