Німеччина вперше за десять років імпортуватиме пшеницю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німеччина вперше за десять років імпортуватиме пшеницю

Аграрний ринок
609
За прогнозом операторів ринку, в 2010/11 МР Німеччина буде змушена поповнити лави імпортерів пшениці з річним обсягом закупівель борошномельного зерна вищого сорту в обсязі 0,5-1,5 млн. тонн.
Причиною такої різкої переорієнтації держави з продавця в покупця, яка спостерігається вперше за останніх 10 років, стали рясні опади в країни цього літа.
Зокрема, дощі істотно позначились на якості борошномельної пшениці вже в липні, перед початком її прибирання. До теперішнього часу прибиральна кампанія зернових завершена на 90% площ, проте збір урожаю в північних і східних регіонах країни як і раніше затримується.
В цілому, за попередніми оцінками експертів, валовий збір озимої пшениці в Німеччині в 2010/11 МР скоротиться на 9% на рік - до 22,7 млн. тонн, що вже підштовхнуло ціни на внутрішньому ринку до зростання до найвищого значення за останніх 28 місяців, повідомляє АПК-Інформ.
Слід зазначити - щорічні потреби Німеччини у високоякісній борошномельній пшениці складають близько 8 млн. тонн. При цьому лише 7 млн. тонн із вказаного об'єму в 2010/11 МР країна зможе задовольнити за рахунок власного урожаю.
Дефіцит зернових держава покриватиме за допомогою продукції із США і Франції. Так, днями Німеччина вже купила 20 тис. тонн високоякісної американської ярової пшениці, що стало першою подібною операцією, починаючи з 2007 року.
Нагадаємо, що українські експерти запропонували ввести квотування експорту зерна або вивізне мито, аби уникнути дефіциту зернових в країні.
В свою чергу, віце-прем'єр-міністр з питань АПК Віктор Слаута закликає аграріїв продавати зерно за найвищими цінами, а їх готові запропонувати лише експортери.
За матеріалами:
АПК-Інформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас