Уряд Швейцарії змінює умови розкриття банківської таємниці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд Швейцарії змінює умови розкриття банківської таємниці

Казна та Політика
694
Швейцарія відмовляється від правової допомоги державам, які запрошують інформацію про банківських вкладників і спираються при цьому на вкрадені дані.
Відповідне розпорядження видала Федеральна рада - уряд країни, повідомила в четвер женевська "Наша газета".
Документ встановлює процедуру правової допомоги під час податкових розслідувань, за якою до Швейцарії звертаються держави, що отримали інформацію про те, що їх громадяни мають незадекларовані рахунки у швейцарських банках.
Видання зазначає, що мета розпорядження полягає в тому, аби "надалі жодна держава, пов'язана з конфедерацією угодою про уникнення подвійного оподаткування, не могла скористатися викраденими даними".
Влада Швейцарії вирішила прийняти такі заходи після декількох скандалів, пов'язаних із просочуванням банківської інформації, пише газета. Так, торік французький громадянин Ерве Фальчиані передав Франції досьє 3 тис. клієнтів, викрадене ним під час роботи в банку HSBS в Женеві в 2006-2007 рр. Потім у Німеччині з'явилось відразу два списки підпільних мільйонерів, що зберігають свої мільйони в Швейцарії.
Розпорядження набуде чинності з 1 жовтня і надалі буде замінено законом, що визначає умови надання Швейцарією сприяння іншій державі в тому випадку, якщо стає відомо про податкове шахрайство і ухилення іноземних громадян від сплати податків, зазначає видання.
Тепер податкова адміністрація Швейцарії проводитиме попередній розгляд кожного запиту і відкриватиме справу лише після того, як переконається, що запит заснований на даних, отриманих законним шляхом.
Друга умова правової допомоги: зацікавлена сторона повинна вказати деталі, що дозволяють чітко ідентифікувати як особу, яка ухиляється від податків, так і того, хто передав про це інформацію. Це правило повинне припинити полювання за банківськими досьє клієнтів і подальший продаж їх на батьківщині "ухильників", пише газета.
Крім того, платники податків, відносно яких проводиться розслідування, можуть подати апеляцію до Федерального адміністративного суду, оскарживши остаточне рішення про надання адміністративної підтримки Швейцарії під час слідства.
Між Росією і Швейцарією угода про уникнення подвійного оподаткування доки не укладена. Проект такого документа знаходиться у стадії розробки, його деталі уточнювалися під час недавнього візиту президента Швейцарії Доріс Лойтхард до Сочі, повідомила "Наша газета".
За даними на кінець 2007 року, в швейцарських банках зберігалось майже 32 млрд швейцарських франків, що мають російське походження.
Як повідомив наприкінці 2008 року в інтерв'ю "Інтерфаксу" у той час директор Федерального управління юстиції у федеральному департаменті (міністерстві) юстиції і поліції Швейцарії Міхаель Леупольд (Michael Leupold), за даними Національного банку цієї країни, авуари на загальну суму в 31,6 млрд швейцарських франків були покладені до банків Швейцарії або в їх зарубіжні філії до кінця 2007 року особами і підприємствами, які базуються в Росії.
"В тому числі 13,8 млрд швейцарських франків відносяться до банківських активів, 42 млн швейцарських франків - до ощадних рахунків і поточних рахунків і 17,5 млрд швейцарських франків - до інших зобов'язань банків перед клієнтами (вклади на запит і термінові вклади)", - сказав Леупольд.
Він зазначив при цьому, що до кінця 2007 року зобов'язання (швейцарських банків - "ІФ") перед іноземними клієнтами складали загальну суму в 2,0704 трлн швейцарських франків.
"За деякими виключеннями, походження майнових цінностей, якими управляють в Швейцарії, є легальним. Буває, хоча і дуже рідко, що злочинцям удається обійти систему боротьби з відмиванням коштів (зокрема, систему ретельної перевірки банками походження коштів) і розмістити у Швейцарії гроші, що мають незаконне походження", - сказав Леупольд.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас