Укрпромбанк відкрив острови — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Укрпромбанк відкрив острови

Фондовий ринок
1454
Частку "Укрпромбанку", який ліквідовують, в капіталі вірменського Армбізнесбанку викупить компанія Christie Management, яку пов'язують з колишніми власниками Укрпромбанку. За 13,01% акцій банк може отримати не менше 38 млн грн., які будуть направлені на повернення коштів кредиторів. Експерти зазначають, що Укрпромбанк навряд чи зміг би знайти альтернативного покупця і підняти ціну вище за номінал, і отримання грошей є для нього успіхом.
Як стало відомо Комерсант-Україна, частку Укрпромбанку в капіталі вірменського Армбізнесбанку (13,01%) викупить його найбільший акціонер - компанія Christie Management (Британські Віргінські острови), що володіє 86,99% банка. "Згідно із законом Christie Management має право купити цей пакет акцій, вони подали заявку ще в грудні минулого року. Ми передали всі документи з операції в Укрпромбанку", - повідомила вчора помічник голови правління Армбізнесбанка Нуне Опарян.
В Укрпромбанку підтвердили швидке завершення операції. "Зараз готується продаж Армбізнесбанка. Ми отримали всі документи і копію статуту, і найближчим часом операція відбудеться", - повідомив радник ліквідатора установи Ігор Власюк. Сума операції не розголошується, але Укрпромбанк виставляв пакет акцій на продаж за ціною не нижче номінальної. За даними Армбізнесбанка, його статутний капітал на 1 липня 2010 року складав 13,45 млрд вірменських драм (близько 291,7 млн грн.). За свою частку Укрпромбанк може виручити не менше 37,9 млн грн.
Укрпромбанк зайшов до капіталу Армбізнесбанку в 2006 році з пакетом в 35%, такою ж часткою володіла українська страхова компанія "Альфа-гарант". Пізніше страховик вийшов зі складу акціонерів, а Укрпромбанк зменшив свій пакет. За даними вірменських ЗМІ, компанію Christie Management контролює бізнесмен Віталій Григорьянц, якого пов'язують з колишнім власником Укрпромбанка Айком Памбухчяном. Фактично акції в Укрпромбанка викупляють колишні власники Армбізнесбанка, які не встигли вивести акції з балансу в 2009 році перед появою в Укрпромбанку тимчасової адміністрації.
Армбізнесбанк заснований в 1991 році. На 31 липня загальний капітал банку складав $47,5 млн, активи - $35 млн, зобов'язання - $30 млн. Його мережа включала 24 філії. Не дивлячись на відсутність інших претендентів на акції, експерти ввжають цю операцію успішною для ліквідатора Укрпромбанка. "В Україні складно працювати, але у Вірменії ринковий бізнес вести просто неможливо. Там все поділили два клани і виставити пакет на відкритий продаж просто неможливо, оскільки ринку не існує, - говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.- Якщо за акції погодилися заплатити гроші, то це великий успіх для Укрпромбанка, тому що йому зараз потрібні будь-які кошти".
Кошти від операції підуть на погашення заборгованості Укрпромбанка перед кредиторами - виплати почнуться 10 вересня. Проте потенційна виручена сума складає лише невелику частину загального боргу, тому банк чекає розпродажу решти майна. "В банку є додаткові активи, які не знаходилися під рефінансуванням Нацбанку, є також кредитний портфель, за рахунок якого відбуватиметься розрахунок з кредиторами", - зазначив Власюк.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас