Хліб - всьому головний біль — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хліб - всьому головний біль

Аграрний ринок
548
Влада Грузії вживає екстрених заходів у зв'язку з подорожчанням товарів першої необхідності, перш за все хліба. Як повідомили в міністерстві сільського господарства, такого подорожчання в країні не було десять років. Грузія вважає єдиним виходом із ситуації закупівлю пшениці в Казахстані, Україні або США. Україна, не дивлячись на обмеження експорту, готова зробити виключення для Грузії, але в цьому випадку продажі здійснюватимуться за ринковими цінами.
"Хліб подорожчав на 10-15%. Якщо буханець білого коштував 60 тетри (32 центи), то зараз - 70 тетри, - розповіла співробітниця грузинського Мінсельгоспу Маку Гіоргобіані.- Подорожчання пов'язане в основному з ситуацією на світових ринках зерна і особливо з тим, що РФ і Україна обмежили його експорт". Через небувалу посуху Грузія виробила в нинішньому році менше 50 тис. т зерна (при потребі в 300-340 тис. т), що приблизно на третину менше звичайного виробництва.
Ажіотаж у зв'язку з підвищенням цін виявився настільки великим, що президент Михайло Саакашвілі визнав потрібним особисто відреагувати на виникле в суспільстві занепокоєння. Глава держави наказав членам уряду "вжити екстрених заходів" для виправлення ситуації. Ці заходи обговорювалися на телеконференції. Там Ніка Гілаурі оголосив, що "єдиний довгостроковий спосіб виходу з кризи полягає в тому, аби диверсифікувати джерела постачань". За словами прем'єра, уряд вже зв'язався з Казахстаном, Україною і США, звідки очікуються постачання пшениці.
Посол Грузії в Україні Грігол Катамадзе, приєднавшись до телеконференції з Києва, повідомив, що Україна, можливо, зробить виключення для Грузії і дозволить експорт 150 тис. т зерна. Міністр агрополітики Микола Присяжнюк напередодні підтвердив отримання Україною запиту від Грузії на постачання продовольчої пшениці. "Ми, звичайно, цей запит виконаємо", - запевнив він. Проте Україна готова поставити зерно лише за ринковими цінами, "тобто по $300/т, що на 50% більше ціни, за яку Грузія купила українське зерно торік", - уточнив Грігол Катамадзе.
Посол Грузії в США Бату Кутелія порадував Саакашвілі більше. Він сказав, що американці готові поставити Тбілісі зерно, а також насіння високоврожайних сортів пшениці в об'ємі 200 тис. т. що частина цих постачань вже в дорозі. Михайло Саакашвілі відмітив, що "якби фермери вчасно перейшли на американське насіння, відоме своєю жаростійкістю, то таких проблем би не виникло".
Термінові заходи, що приймаються грузинською владою, не випадкові: вони явно побоюються, що підвищення цін на хліб і інші продукти зіграє на руку опозиції під час наміченої на осінь нової хвилі антиурядових виступів. "Опозиція спробує використати природну соціальну напругу, особливо серед соціально незахищених верств, - повідомив незалежний політолог Ніка Імнаїшвілі.- Проте в уряду, що отримав після війни серпня 2008 року $4 млрд допомоги від Заходу, поки досить фінансових ресурсів, аби пом'якшити наслідки зростання цін і не допустити соціального вибуху".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас