Митниця проходить аудит — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Митниця проходить аудит

Казна та Політика
898
Держмитниця намагається легітимізувати своє право перевіряти законність ввезення товарів на територію України. Це дозволить відомству перевіряти компанії, що займаються зовнішньоекономічною діяльністю, без залучення правоохоронних і податкових органів. Експерти вважають, що мета митників - отримати право на оперативно-розшукові функції.
В Державній митній службі вчора оприлюднили проект змін до Митного кодексу, які дозволять Держмитниці прискорити процедуру контролю і збільшити відрахування до держбюджету. Суть законопроекту зводиться до законодавчого закріплення права відомства виходити на документальні перевірки компаній. Зараз порядок і підстави аудіювання регулюються підзаконними актами.
В Держмитниці пропонують обмежити термін проведення документальних перевірок 60 днями (зараз із позапланових - необмежений термін, із планових - 30) і зберегти право їх переривати і подовжувати. Митники мають намір контролювати повноту і своєчасність сплати податків і мит, законність надання пільг, правильність класифікації товарів і відповідність фактичного використання товарів заявленому митному режиму.
При цьому ініціюється отримання права перевіряти законність ввезення товарів до України. При виявленні недостовірної інформації і ненаданні доказів легальності ввезення продукції , протягом 20 днів товар тимчасово затримуватиметься. Після чого Держмитниця зможе через суд припинити витратні операції із рахунків в банках таких компаній, окрім виплати зарплати і сплати податків.
Співрозмовник в Держмитниці зазначає, що правові норми перевірки законності ввезення товарів запозичені з митної практики Росії, Італії і Франції. В разі ухвалення законопроекту ця норма дозволить митникам перевіряти товар усередині країни. "Коли була ситуація з брендовим годинником, ми залучали податкову міліцію. Вони фіксували порушення і говорили, аби ми нараховували податки. А як ми можемо це зробити, якщо продукція куплена усередині країни і не було моменту ввезення в країну товару?" - пояснює митник. За його словами, зараз від перевірки може відмовитися продавець товару, якщо він не є суб'єктом зовнішньоекономічної діяльності.
На думку експертів, в Держмитниці намагаються отримати право здійснювати оперативно-розшукову діяльність (ОРД), якого добиваються вже декілька років. "Це ОРД в чистому вигляді, і проти неї виступають депутати. Але митниця вирішила зробити хитро - отримати право на неї, але не прописувати явно", - говорить директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко.
Митний брокер Борис Магаричьов вважає, що доки право на оперативно-розшукову діяльність митників не буде закріплено окремим законом, у них не буде підстав перевіряти законність переміщення товарів по території країни.
Втім, Назаренко визнає, що нові повноваження необхідні для запобігання ситуаціям, коли певний товар до України не ввозиться роками, проте постійно в наявності в магазинах, як було, зокрема, з брендовими речами. "Податкова адміністрація не має права перевіряти, як розмитнюється товар, ким, коли і як він завезений. Митниця ж не може перевіряти товар усередині країни, виходить неузгодження. Тому в умовах, коли між силовими структурами немає співпраці, для митниці ці повноваження важливі", - говорить він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас