Держборг іде на рекорди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держборг іде на рекорди

Казна та Політика
1058
Це рекордний для України показник.
До зростання боргу привело отримання кредитного траншу МВФ на суму $1,9 млрд. Аналітик ДІК Concorde Capital Микита Михайличенко зазначив, що $1 млрд. з цієї суми було направлено безпосередньо до бюджету - на загальні потреби покриття дефіциту, а $0,9 млрд. поповнили безпосередньо резерви НБУ.
Надання кредитних коштів МВФ призвело до збільшення прямого зовнішнього боргу країни на 9% (місяць до місяця), до $29,8 млрд. в липні. В той же час внутрішні зобов'язання України зросли на 2,6%, до $14,4 млрд. Крім того, загальний розмір гарантованого державного боргу на 31 липня склав $12,02 млрд. "В абсолютних цифрах це рекордна сума боргу для України, причому за всіма трьома основними показниками: прямій зовнішній, прямій внутрішній і гарантований борги", - говорить фінансовий аналітик ДІК Eavex Capital Андрій Патіота.
За оцінками Михайличенка, поточний рівень держборгу становить близько 34,5% від ВВП. Аналітик ДІК Dragon Capital Олена Белан чекає подальшого розширення внутрішнього держборгу найближчим часом в результаті розміщення ПДВ-облігацій на суму 16,4 млрд. грн. ($2,1 млрд.) в серпні, випуску спеціальних урядових облігацій, призначених для рекапіталізації державної нафтогазової монополії "Нафтогаз України" (7,4 млрд. грн., або $0,9 млрд.) і комерційних банків (5-10 млрд. грн., або $0,6-1,3 млрд.), а також подальшого продажу ОВДП.
Зовнішній борг країни буде також зростати. "Причиною стане фінансування МВФ за умови, що уряд успішно витримає перший перегляд програми і отримає наступний транш кредиту на суму $1,5 млрд. наприкінці листопада. Крім того, уряд планує залучити додаткові зовнішні запозичення, у тому числі за рахунок випуску єврооблігацій", - хазначила Белан. Таким чином, держборг може досягти $55 млрд. до кінця 2010 р. (+37%), або 39% ВВП. "Це є помірним рівнем за міжнародними стандартами", - підкреслила головний економіст Dragon Capital. Микита Михайличенко прогнозує, що на кінець 2010 р. держборг досягне рівня 40% від ВВП.
"Витрати на обслуговування боргу в 2010 р. можуть досягти 15-18 млрд. грн., або 1,5-1,8% від ВВП, що має на увазі середню ставку із прямого держборгу близько 6%", - сказав Михайличенко. Олена Белан вважає, що середня ставка з держборгу складала приблизно 5% в 2009 р. Вона передбачає, що ставка буде вищою (до 7%) в 2010 р. у зв'язку з більшою часткою ОВДП в структурі боргового портфеля. "Річ у тому, що відсоткова ставка з ОВДП вища порівняно і з євробондами, і, звичайно, в порівнянні з відсотковою ставкою з кредитів МВФ", - зазначила економіст.
За оцінками Белан, Україну чекають виплати із зовнішніх зобов'язань у 2011 р. на суму близько $1,1 млрд., проте в 2013-2016 рр. графік погашень буде більш напруженим. "Для уряду надзвичайно важливо до цього часу скоротити бюджетний дефіцит, знизивши потреби у фінансуванні, і запобігти зростанню вартості нових позик в разі погіршення кон'юнктури боргових ринків", - резюмувала експерт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас