Ізраїльські дипломати ввозили для українських політиків "сірі" авто — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ізраїльські дипломати ввозили для українських політиків "сірі" авто

Казна та Політика
850
Дипломати ізраїльського посольства в Україні незаконно ввезли в країну і продали дорогі автомобілі сумарною вартістю майже 3 мільйони доларів. Покупцями машин класу "люкс", які ввозилися в країну за "сірими" схемами, що припускає відхилення від сплати податків, виступили українські політики ьа члени їх родин. Про це говориться в довідці Головного управління з боротьби з організованою злочинністю (ГУБОЗ) міністерства внутрішніх справ України, що потрапила в розпорядження "Дзеркала тижня".
Як вказується в документі, під час оперативно-розшукових заходів співробітниками ГУБОЗ була отримана інформація про те, що аташе посольства Ізраїлю в Україні Аркадій Бабицький, Єлі Гор і Дзиґа Гор причетні до незаконного ввезення та реалізації товарів на території країни, а саме легкових автомобілів.
У довідці відзначається, що в 2009-2010 роках аташе диппредставництва ввозилися і продавалися машини: Bentley Brooklands, Bentley Arnage, Aston Martin DBS, BMW X6, Mercedes-Benz S 65 AMG, Mercedes-Benz G 55 AMG, Mercedes-Benz SL 550, Mercedes-Benz S 600 L, Mercedes-Benz CL 550, Lexus ES 330, Lexus LX 470, а також Infiniti FX 35.
При цьому на запит ГУБОЗ у міністерстві закордонних справ України повідомили, що посольству для службового використання дозволяється ввозити з митними й податковими пільгами автомобілі за кількістю дипломатичних посад плюс автобус і вантажний автомобіль. Дипломатам також дозволяється ввезення на пільгових умовах одного автомобіля, ще одна машина може бути завезена для потреб повнолітнього акредитованого в міністерстві закордонних справ члена родини дипломата, що проживає разом з ним. При цьому відчуження автомобілів посольства і його персоналу без сплати податків і мит дозволяється лише через 10 років.
"Згідно отриманим від Державної митної служби даним, аташе Бабицьким Аркадієм завезено 4 автомобілі, аташе Гор Єлі - 5 автомобілів і Гор Дзиґа - 3 автомобілі", - йжеться в довідці ГУБОЗ. У документі відзначається, що, за даними МЗС, аташе Аркадій Бабицький офіційно зареєстрував лише автомобіль марки Daihatsu Sirion AT 1.3., а аташе Єлі Гор офіційно зареєстрував лише автомобіль Infiniti FX 35. При цьому на ім'я Дзиґи Гор не зареєстровано ні однієї машини.
"Отримавши необхідні документи від представників Посольства Держави Ізраїль для розмитнення і ввезення автомобілів на територію України службові особи Київської центральної спеціалізованої митниці, діючи на користь третіх осіб, зловживаючи службовим становищем, навмисне у свідоцтві про реєстрації транспортного засобу вносили дані про транспортний засіб, а саме: надавали статус автомобілю для постійного використання транспортного засобу в порушення вимог законодавчих і нормативних документів, які регулюють митне оформлення транспортних засобів, які тимчасово ввозяться в Україну для офіційного (службового) використання дипломатичними, консульськими установами та їх співробітниками", - говориться в довідці ГУБОЗ.
Це свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, видане Київською центральною спеціалізованою митницею із вказівкою статусу транспортного засобу для постійного використання, надає право проводити державну реєстрацію і зняття з обліку для реалізації транспортного засобу підрозділами МВС України.
Співробітниками ГУБОЗ уже направили запити в правоохоронні органи США і Німеччини з метою встановлення законного походження документів, які подавалися в митні органи при ввезегнні транспортних засобів на територію України.
Згідно з даними ГУБОЗ, більша частина зазначених автомобілів уже реалізована. Їх покупцями стали відомі українські політики та члени їх родин. Зокрема, Bentley Brooklands придбав колишній віце-прем'єр Віталій Гайдук. Bentley Arnage купив екс-депутат Київської міської ради Ігор Скосар.
Aston Martin DBS придбав перший заступник глави Київської обласної ради Юрій Павлов.
У той же час дочка українського віце-прем'єр-міністра Сергія Тігіпко Ганна купила Mercedes-Benz SL 550. А депутат Луганської облради Сергій Шахів придбав Mercedes-Benz S 600 L.
В ізраїльському диппредставництві повідомили "Дзеркалу тижня" про те, що нічого не знають про інцидент із незаконним ввезеннями і продажем автомобілів. Як уточнив заступник посла Ольга Дольбурт, вони вже звернулися з відповідним запитом до українських правоохоронних органів з метою прояснити ситуацію.
У свою чергу заступник глави Держмитниці Степан Дериволков не зміг підтвердити або спростувати "Дзеркалу тижня" факт незаконного продажу дорогих автомобілів. Він пояснив це тим, що "співробітники УБОЗ вилучили в Київській центральній спеціалізованій митниці всі документи, які стосуються цієї справи".
За словами заступника голови Держмитниці, якщо інформація про участь ізраїльських дипломатів у незаконних схемах з ввезення та продажу дорогих машин підтвердиться, то це стане першим випадком в історії України.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас