БЮТ: Уряд знецінює радянські вклади громадян у 5 разів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

БЮТ: Уряд знецінює радянські вклади громадян у 5 разів

Казна та Політика
782
Урядовий проект закону про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України (відносно механізму повернення заощаджень) погіршує порядок компенсації грошових вкладів і є піар-акцією влади напередодні місцевих виборів, заявив народний депутат України (фракція БЮТ) Андрій Павловський на брифінгу у Верховній Раді в понеділок.
Як повідомила прес-служба БЮТ, за словами А.Павловського, назва закону не відповідає його суті, оскільки чиновники не вказали джерела і механізм повернення знецінених вкладів громадянам України. "По суті, під красивими назвами здійснюється погіршення соціального становища громадян, і все це сьогодні робиться для того, щоб спекулювати на виборах з цими речами", - сказав він.
Павловський зазначив, що в законопроекті уряд пропонує сам собі дати доручення про створення реєстру вкладників. "Це при тому, що такий реєстр був створений ще в 2008 році, і він існує в Ощадбанку. В ньому зареєструвалось 11 млн громадян", - сказав він, додавши, що така урядова ініціатива призведе до повторної витрати бюджетних коштів.
Крім того, Павлівський назвав злочинною пропозицію відмінити індексацію заощаджень на рівень інфляції. "Ця норма є злочинною, адже за 10 років рівень інфляції склав 530%, і, таким чином, уряд знецінює вклади громадян в 5 разів", - підкреслив він.
Також депутат зазначив, що законопроектом пропонується дозволити уряду встановлювати суми компенсацій, порядок виплат і суми, які виплачуватимуться в разі смерті вкладника. "Таким чином уряд Азарова (прем'єр-міністр України Микола Азаров) намагається скоротити базу людей, що претендують на відшкодування знецінених вкладів Ощадбанку СРСР", - сказав він.
"Така ініціатива уряду лише погіршує порядок компенсації грошових вкладів, адже в проекті закону ніде не вказано, що втрачені заощадження далі виплачуватимуть. Вона є піар-акцією перед майбутніми виборами до органів місцевої самоврядності", - резюмував Павловський.
Як повідомлялося, Верховна Рада в понеділок може внести зміни до закону України "Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України" (відносно механізму повернення заощаджень), яким передбачається відмова від індексації знецінених заощаджень у фінансових установах колишнього СРСР. Відповідний законопроект, зареєстрований під №6491 7 червня 2010 року, внесений на порядок денний позачергової сесії VI скликання парламенту України в понеділок, 30 серпня.
Йдеться про зобов'язання фінансових установ колишнього СРСР, узяті на себе Україною: компенсація знецінених грошових заощаджень громадян гарантується державою в сумі, яка на 1 жовтня 1996 року складала 131,96 млрд грн. З 1997 року компенсаційні виплати із знецінених грошових заощаджень громадян проведені на суму близько 11 млрд грн.
Місцеві вибори в Україні призначено на 31 жовтня цього року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас