Експерт розповів про ціну поступок з боку РФ в газовому питанні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт розповів про ціну поступок з боку РФ в газовому питанні

Енергетика
1087
Реальна ціна на тисячу кубометрів газу для України цього року може складати $260. Вона ще з 2009 року прив'язана до ціни на мазут і газолін, а ціни на нафту поки не зростають, тому для Москви немає сенсу підвищувати ціни.
Про це на прес-конференції заявив експерт центру Розумкова з енергетичних програм Володимир Омельченко, інформує Gazeta.ua.
Він вважає, що зараз умови Харківських угод повністю влаштовують російську сторону і тому вона поки не дозволить їх серйозно міняти.
"В разі денонсації цих угод з боку Києва, ми будемо змушені не лише купувати газ по $450, але і повернемо всю суму знижки Росії. Тому що зараз ми не купуємо газ дешевше, за таку ціну "Газпром" просто отримує від російського уряду знижки на експортні газові мита. І ці гроші нам поступово доведеться повернути", - відзначив Омельченко.
На думку експерта, поки Микола Азаров не оприлюднив нічого конкретного, але Москва може піти на поступки в питанні ціни на газ лише за умови політичних або економічних поступок з боку України.
"Ще одне подорожчання газу можливе в квітні, це станеться коли Україна продовжить виконувати вимоги МВФ. Але це не принесе великого прибутку "Нафтогазу України", тому що зараз він виявився інструментом для перерозподілу коштів, а не економічним суб'єктом. Тому без базових реформ ситуація не зміниться", - підкреслив він.
Колишній уповноважений президента з питаньх енергетики Богдан Соколовський вважає, що Харківські угоди можна розірвати.
"У нас є базова угода від 1997 року. Там написано, що в разі економічного тиску, одна із сторін може розірвати угоди. А тепер навіть уряд Азарова визнає, що на Україну чиниться економічний тиск. Тому угоди повинні переглядатися і потрібно змінити принципи, по яких будуть підписані угоди про закупівлю газу і транспортування", - відзначив він.
Нагадаємо, прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що Україна має намір вести переговори про зниження цін на газ. В той же час, за інформацією ЗМІ, російська монополія згодна на це в обмін на поступки нашої країни.
Раніше прем'єр-міністр РФ Володимир Путін запропонував об'єднати "Газпром" і "Нафтогаз України". В той же час, представники української влади спочатку заявили, що вивчать цю пропозицію. Проте за деякий час президент Віктор Янукович заявив, що подібне об'єднання неможливе.
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас