"Ъ": Партіям дали законний перепочинок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Партіям дали законний перепочинок

Казна та Політика
303
В кінці минулого тижня президент Віктор Янукович пообіцяв після виборів до місцевих рад 31 жовтня знов заборонити участь в них партійних організацій, що зареєструвались менш ніж за рік до дня голосування. На думку експертів, це повинно підштовхнути політичні партії до створення мережі своїх організацій на місцях. Заяву про введення після 31 жовтня заборони на участь в місцевих виборах партійних організацій, що зареєструвались менш ніж за рік до дня голосування, Віктор Янукович зробив під час зустрічі з представниками німецьких ЗМІ в кінці минулого тижня. "Я прийняв рішення скасувати цю норму в законі і привести її в дію відразу після виборів, - сказав президент.- Я ініціюю такі зміни, і 30 серпня відбудеться позачергова сесія Верховної ради, яка перегляне закон про місцеві вибори".
Нагадаємо, чинний закон про місцеві вибори забороняє участь в них партійних організацій, що зареєструвались менш ніж за 365 днів до голосування. Сьогодні на позачерговій сесії за ініціативою голови парламентської фракції Партії регіонів (ПР) Олександра Єфремова народні депутати планують скасувати цю норму.
Відповідаючи на питання журналістів, Янукович визнав, що закон "Про вибори депутатів Верховної ради Автономної республіки Крим, місцевих рад, а також сільських, селищних і міських голів", прийнятий парламентом 10 липня, "дійсно викликає певну критику як усередині країни, так і за її межами", і "з політичної точки зору його не можна було приймати напередодні проведення виборів". При цьому глава держави відзначив, що формально правила проведення кампанії "відповідають чинному законодавству".
На підтвердження своїх слів Віктор Янукович заявив, що, "згідно закону про партії, вони повинні за короткий час зареєструватися в тих містах, селищах, пунктах, де розташовані їхні осередки". "Наприклад, 'Сильна Україна' (глава - віце-прем'єр з економічних питань Сергій Тігіпко) була заснована більше трьох років тому, але за цей час не виконала норми закону про партії і протягом півроку не зареєструвала свої осередки на місцях, тому виникла проблема", - підкреслив президент, додавши, що партіям необхідно було привести у відповідність із законом реєстрацію всіх осередків. "Цих тонкощів не знає ні суспільство, ні наші критики за межами країни, - уточнив Янукович, - тому ця критика, я б сказав, незаконна".
Навівши як приклад партію Сергія Тігіпка, президент зробив помилку - згідно з реєстром політичних партій, розміщеним на офіційному сайті Міністерства юстиції, ця партія була зареєстрована 11 років тому - 30 серпня 1999 року. Втім, в "Сильній Україні" не надали цьому особливого значення. "Кожна людина може помилитися, але нам дуже приємно, що президент, кажучи про місцеві вибори, пригадав саме нас - це говорить про нашу популярність", - сказав Ъ заступник голови партії Кость Бондаренко і додав, що не бачить нічого поганого в тому, щоб ввести норму про обов'язкову річну реєстрацію партійних осередків після виборів 31 жовтня.
"Основна проблема цієї норми була не в ній самій, а в тому, що її ввели за декілька місяців до виборів 31 жовтня, - заявив він.- Саме це недопустимо в демократичному суспільстві". Аналогічну точку зору висловив президент аналітичного центру "Відкрита політика" Ігор Жданов. "Це лише простимулює політичні партії до створення мережі своїх місцевих організацій, хоч би на папері, - підкреслив він.- А збереження норми в чинному законі стало б обмеженням прав різних суб'єктів політики".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас