"Ъ": Віктор Янукович розрахував все на п'ять років уперед — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Віктор Янукович розрахував все на п'ять років уперед

Казна та Політика
971
В суботу в рамках святкування Дня шахтаря президент Віктор Янукович відвідав Луганську область. Глава держави заявив про намір продовжити приватизацію вуглевидобувної галузі, що передбачає залучення 50 млрд грн. інвестицій, і пообіцяв подумати про збільшення заробітної плати українським шахтарям.
Робочу поїздку в Луганську область президент Віктор Янукович здійснив з нагоди 75-ї річниці трудового подвигу шахтаря Олексія Стаханова - до цієї дати в Україні приурочений День шахтаря. Основні святкові заходи на Донбасі проходили в неділю, а в суботу, в день приїзду президента, відбулися урочисті збори в місті Стаханові Луганської області.
В рамках підготовки до річниці з державного бюджету місту було виділено 15 млн грн. Значна частина цих коштів пішла на ремонт 40 км. дороги від Луганська до Стаханова, по якій належало проїхати главі держави. До візиту Януковича готувалася і місцева влада: по шляху прямування кортежу були встановлені білборди з усміхненим обличчям президента і написами "Віктор Янукович - гарант стабільності і порядку", "Шахтарі Перевальського району вітають В.Ф. Януковича - народного президента".
Чиновники вуглевидобувної галузі і соратники глави держави зустрічали його в холі стахановського Палацу культури ім. Горького. "Шикуйсь!" - неголосно скомандував при появі Віктора Януковича, звертаючись чи то до оточуючих, чи то до самого себе, колишній міністр вугільної промисловості, нині голова Черкаської облдержадміністрації Сергій Тулуб. Поздоровавшись з Януковичем, представники місцевої еліти вже без команди Тулуба зайшли в зал.
Варто зазначити, що на минулому тижні стало відомо про акцію протесту, що готувалась до свята в Стаханові: громадські організації "регресників" - шахтарів-інвалідів, які отримали травми на виробництві, - мали намір заявити про свої побутові і фінансові проблеми. Мітинги планувалося провести в п'ятницю, тобто напередодні приїзду глави держави, але влада зробила все можливе, щоб шахтарі-інваліди відмовилися від своїх планів. В четвер місцевий суд встановив "обмеження на реалізацію права на мирні збори", заборонивши їм проводити мітинг, а в п'ятницю в Стаханов спішно прилетів міністр вугільної промисловості Юрій Ященко, який провів з гірниками зустріч і пообіцяв вирішити проблему із забезпеченням їх твердим побутовим паливом і поступово погасити борги бюджету по регресних виплатах.
Віктор Янукович, як виявилось, був проінформований про складнощі, що супроводжували підготовку його візиту. Виступаючи на урочистих зборах, він пояснив, що всі проблеми шахтарів створені колишньою владою.
- Сьогодні не даремно в Стаханове мене збиралися зустрічати регресники. Я не проти зустрітися з людьми. В усякому разі у нас зараз совість чиста перед ними, - заявив він.- Ми поточні регреси платимо. Так чи ні, я у керівників запитую?
- Так, так! - пролунало декілька голосів із залу. - А заборгованість залишилася, - продовжив глава держави.- Звичайно ж, ми її погасимо, і не має значення, хто це допустив.
Головною ж темою виступу Януковича стала майбутня приватизація у вуглевидобувному комплексі. "Вже здійснена повна інвентаризація вугільної галузі. Визначені 63 інвестиційні проекти на суму близько 50 млрд грн.", - повідомив глава держави.
Заплановані інвестпрограми, за його словами, мають бути реалізовані протягом п'яти років. Президент пообіцяв, що при продажі державних шахт буде приділено увагу питанню соціального захисту гірників. "Ми це передбачимо законом. Крім того, передбачені інвестиції в інфраструктуру вугільних міст, - відзначив він.- Ми подумаємо, як поліпшити умови праці і оплату праці шахтарям. Ми підвищуватимемо престижність шахтарської праці".
Виступивши перед керівниками вуглевидобувної галузі, президент за традицією вручив державні винагороди, у тому числі присвоїв звання Героя України забійнику шахти "Новодзержинськая" Сергію Шемуку, що 9 серпня добув 170 т вугілля - у півтора рази більше, ніж Олексій Стаханов 75 років тому.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас