Грузія вводить штрафи для росіян, які минувши грузинський кордон вирушають до Абхазії й Південної Осетії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грузія вводить штрафи для росіян, які минувши грузинський кордон вирушають до Абхазії й Південної Осетії

Казна та Політика
437
Громадян Росії, які побували в Абхазії або в Південній Осетії, влада Грузії може звинуватити в незаконному перетині кордону, в тому випадку, якщо вони побували в цих регіонах, минувши грузинський кордон.
"Звичайним туристам, які в'їхали на територію Грузії з поміткою південноосетинських або абхазьких прикордонників, загрожує штраф близько 1,2 тисяч доларів, а тих, хто співробітничає з владою Сухумі і Цхінвалі, до п'яти років ув'язнення", - повідомив глава інформаційно-аналітичного департаменту МВС Грузії Шота Утіашвілі.
Також Утіашвілі додав, що відвідини Абхазії і Південної Осетії без відома Грузії кримінально карані. Є відповідна стаття кримінального кодексу - порушення державного кордону.
Згідно 344-ій статті Кримінального Кодексу Грузії, незаконний перетин державного кордону передбачає виплату штрафу або позбавлення волі до п'яти років.
"Якщо це турист, який з туристичними цілями побував в Абхазії, то, звичайно, справа обмежиться штрафом близько 1,2 тис. доларів. А якщо людина працює на де-факто уряд Абхазії, то в цьому випадку може використовуватися ув'язнення. Це стосується не лише росіян, але і громадян Грузії та інших країн. Але тюремне ув'язнення використовується дуже рідко", - підкреслив він.
Сума штрафу, за словами Утіашвілі, "визначається договором між прокуратурою і підсудним".
"Прокуратура пропонує п'ять тисяч, а підсудний, наприклад, пропонує сто. Потім вони доходять до певної суми. Якщо людина не заплатила штраф, то тоді її можуть посадити. Але в 90% випадків, коли людина в'їжджає на територію Грузії і має абхазький штамп, то їй говорять, що доведеться заплатити штраф. В основному ми їх завертаємо назад", - сказав він.
Утіашвілі не уточнив, скільки людей відбувають тюремне покарання за порушення держкордону, але спростував інформацію, що поширилася в російських ЗМІ, про те, що серед арештантів в основному громадяни Росії і Вірменії.
"Є декілька випадків арешту за порушення державного кордону. Серед затриманих є і громадяни Росії, і громадяни Грузії, а також громадяни інших країн", - заявив Утіашвілі.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас