Індекс УБ не встиг завершити тиждень зростанням — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індекс УБ не встиг завершити тиждень зростанням

Фондовий ринок
167
В п'ятницю, 27 серпня, на українському фондовому ринку не було однозначної динаміки. "Відкриття проходило з гепом вниз, далі був бічний рух, після відкриття американської сесії почалися розпродажі і фондові індекси опустилися на негативну територію", - розповідає Олег Щокін, трейдер інтернет-брокера iTrader.
На закритті торгів значення індексу УБ відповідало рівню 1994,14 базисних пункту, зниження склало 0,11% відносно закриття попереднього дня. Обсяг торгів за день склав 100,4 млн.грн, з яких 17,9 млн.грн. - оборот в секції термінового ринку. За підсумками торгівельної сесії кількість ліквідних паперів, що знаходилися в зеленій зоні, перевищувала кількість паперів, що завершили день зі зниженням. Динаміку краще за ринок показали акції сировинного сектора. Так, PGOK і SGOK додали за день 1,88% і 1,54%. Гірше за ринок показали результат акції вагонобудівного сектора - KVBZ, LTPL і SVGZ втратили 2,43%, 0,46% і 0,71% відповідно. За обсягом торгів лідирують AVDK і CEEN з результатом 19,4 млн.грн. і 12,1 млн.грн.
"Ключова увага глобальних інвесторів була напрвлена на події в Сполучених Штатах: публікацію першої ревізії даних про ВВП за підсумками другого кварталу, а також виступ глави ФРС Бена Бернанке", - говорить старший аналітик інтернет-брокера iTrader Павло Ільяшенко. У першому випадку учасники ринку чекали на перегляд значення ВВП у бік пониження, що було цілком логічно, враховуючи слабкі економічні дані, що послідували за публікацією попередньої оцінки ВВП 30 липня.
В результаті значення ВВП за підсумками другого кварталу було переглянуте до 1,6% при консенсус-прогнозі на рівні 1,5%. При цьому реакція ринку вказувала на те, що ключові гравці чекали гірших результатів і не катастрофічне зниження основного економічного показника спровокувало помірну хвилю купівель на ринках ризикових активів. Нагадаємо, що фондові індикатори в США продовжують балансувати на важливих рівнях підтримки. В такому разі, відсутність продажів вже сама по собі є позитивним сигналом.
Реакція учасників ринку на виступ Бена Бернанке була цікавішою. Керівник ФРС представив широкій громадськості дві ключові ідеї. По-перше, Федеральний резерв зважує ризики і поки не готовий до нових заходів економічного стимулювання. По-друге, Федеральний резерв не бачить загрози нової рецесії, економіка продовжує відновлення, проте з меншим темпом, ніж це очікувалося раніше.
Природною реакцією учасників ринку на першу частину заяви була негативною, що сприяло негативній динаміці індексу УБ на закритті торгів. Проте через менше півгодини інвестори переоцінили зміст виступу глави ФРС і на ринок акцій знов повернулися покупці. На жаль, для оптимістично налаштованих вітчизняних спекулянтів, торги на Українській біржі до цього часу вже завершилися і індекс УБ не скористався зміною ситуації на зовнішніх ринках, закрившись в мінімальному мінусі.
"У нас немає підстав вважати, що українським акціям удасться продемонструвати стійке зростання за підсумками наступного тижня. Проте шанси на те, що досягнуті рівні підтримки встоять, дуже високі", - вважає П.Ільяшенко. Зараз основним негативним фактором є негативні настрої глобальних інвесторів, що відбите в дуже несприятливій технічній картині щодо всіх основних класів активів. З іншого боку, учасники ринку переоцінюють економічні ризики виходячи з доступних на даний момент даних. Ключові події на фінансових ринках ще попереду, тому агресивне нарощення позицій в обидві сторони потенційного руху ринку, на наш погляд, передчасне.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас