Європа: Ціни зближуються — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа: Ціни зближуються

Казна та Політика
964
Якщо до вступу в ЄС країни Східної Європи могли похвалитися відносно низькими споживчими цінами, то тепер розповіді про цю дешевизну викликають у багатьох лише сумну усмішку. Протягом останніх п'яти років на території Євросоюзу відзначається стрімке вирівнювання споживчих цін, яке відбувається головним чином за рахунок різкого дорожчання життя в постсоціалістичних країнах.
Судячи з опублікованих даних Євростату, якщо в країнах Східної Європи збережеться колишній темп зростання цін, то вже через декілька років ціни в Болгарії і Румунії наздоженуть італійські, польські ціни порівняються з німецькими, а життя в прибалтійських республіках буде не дешевше, ніж в Скандинавії.
Лідерами зростання цін зараз є Латвія, Румунія і Болгарія, де за останні п'ять років споживчі ціни зросли до 40 %. Трохи відстають Угорщина, Литва і Естонія, де рівень цін піднявся на 30 %. У Латвії перш за все зростали ціни на енергію (80 %) і продукти харчування (60 %). Схожа ситуація і в Литві, де продукти харчування подорожчали на 40 відсотків, а ціни на енергію зросли до 65 відсотків. Стримати різкий стрибок цін вдалося Словаччині (зростання склало 12 %), Чехії (14%), а також Польщі (15%) і Словенії (16%).
В деяких категоріях товарів і послуг східноєвропейські ціни вже перевершують середньоєвропейські показники. Наприклад, одяг і взуття в Західній Європі коштують дешевше, ніж в постсоціалістичних країнах. Ціни на одяг у Великобританії в середньому на 30% нижчі, ніж в Угорщині і Чехії, а зробити шопінг в Латвії обійдеться на 10% дорожче, ніж у Франції і Ірландії.
В Східній Європі традиційно дорога електротехніка: різниця в цінах на схожі товари, куплені в Словаччині і Великобританії, може досягати 20 відсотків.
Істотні відмінності між країнами Східної Європи спостерігаються в цінах на мобільний зв'язок, який дорожчає від півночі на південь. Наприклад, якщо в Литві послуги мобільного зв'язку коштують на 35% дешевше, ніж в середньому по Європі, то в Чехії цей показник на 15 % перевищує загальноєвропейський рівень.
Також істотно розрізняються ціни на харчування в громадських місцях. Рахунки в балтійських і словенських ресторанах вже доганяють середньоєвропейські, тоді як повечеряти в чеських або словацьких ресторанах обійдеться на 40 % дешевше, ніж в середньому по Європі.
Загалом, до єдності в Об'єднаній Європі поки далеко. В усякому разі, якщо говорити про ціни.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас