Джерело: Бойко їде до Москви для перегляду газових контрактів з РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Джерело: Бойко їде до Москви для перегляду газових контрактів з РФ

Енергетика
419
Міністр палива і енергетики України Юрій Бойко їде до Москви для переговорів про перегляд газових контрактів з РФ. Про це РБК-ТБ повідомило джерело в Києві.
Відзначимо, напередодні прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що Кабмін домагатиметься перегляду домовленостей з РФ щодо ціни на газ. "Ми ставимо за мету переглянути дуже невигідну для України угоду з РФ, і наполегливо переконуватимемо наших російських партнерів в необхідності це зробити", - сказав Азаров.
Він нагадав, що навіть після підписання "харківської угоди" між президентами України і Росії, Київ продовжує купувати газ за формулою, яка передбачає квартальне підвищення вартості російського газу для України.
"За цією кабальною угодою ціна на газ для України визначалася за формулою. Так, в першому кварталі 2010 р. ми отримували газ по 330 дол. за 1 тис. куб. м, і щоквартально ціна підвищувалася приблизно на 25 дол. за 1 тис. куб. м. Тобто в четвертому кварталі вона складатиме більше 390 дол. за 1 тис. куб. м. Ця формула продовжує діяти, це факт. Така ціна означала б катастрофу для економіки України, і лише "харківські угоди" дозволили зменшити ціну на газ на 100 дол. за 1 тис. куб. м і звести кінці з кінцями", - сказав він.
Раніше повідомлялося, що ціна природного газу для НАК "Нафтогаз України" в третьому кварталі поточного року складає близько 248 дол. Відповідно до умов додаткової угоди до базового контракту, який був укладений між "Нафтогазом" і "Газпромом" 21 квітня 2010 року, ціна природного газу визначається з урахуванням знижки у розмірі 100 дол. за 1000 куб. м. Згідно з угодою, ціна на газ для України в II кварталі 2010 р. складала 236 дол. за 1 тис. куб. м з урахуванням знижки, без знижки ціна склала б 336 дол. за 1 тис. куб. м.
Нафтогаз України" перерахував "Газпрому" близько 780 млн дол. за імпортований в липні 2010 року природний газ, за імпортований в червні 2010 р. газ "Нафтогаз" перерахував "Газпрому" майже 710 млн дол.
Нагадаємо, 21 квітня ц.р. Президент України Віктор Янукович і Президент РФ Дмитро Медведєв підписали газовий контракт з 30-процентною знижкою від формульної ціни. За словами російського президента, знижка у розмірі 30%, надана українській стороні російською, буде врахована в рахунок орендної плати за перебування Чорноморського флоту (ЧФ) РФ в Севастополі. Як повідомила тоді прес-служба "Газпрому", формула ціни і умова "бери або плати" залишаються без змін. Зниження ціни на газ для України складе 100 дол. за 1 тис. куб. м газу, але не більше 30% від ціни газу, і розповсюджуватиметься на об'єми постачань 30 млрд куб. м в 2010 р. і 40 млрд куб. м - в подальші роки.
НАК "Нафтогаз України" є провідним підприємством паливно-енергетичного комплексу, однією з найбільших компаній України. Чистий прибуток компанії в 2009 р. скоротився відносно 2008 р. на 79,5% - до 287,5 млн дол. 15 березня ц.р. "Нафтогаз" очолив Євген Бакулін.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас