Експерти: З вересня в Україні можливий різкий стрибок інфляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: З вересня в Україні можливий різкий стрибок інфляції

Казна та Політика
2454
В серпні можна чекати невисокого зростання споживчих цін, а з вересня країні потрібно готуватися до різкого стрибка інфляції. Таку думку висловив директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин.
На думку експерта, рішення уряду про подорожчання з 1 серпня на 50% газу для населення і комунальних підприємств додасть до інфляції в 2010 р. близько 5%.
Як пояснив директор економічних програм, частка тарифів на ЖКП в споживчому кошику чимала, тому таке значне підвищення цін на газ, воду і тепло неодмінно відповідним чином позначиться на темпах інфляції.
"Якщо зараз уряд рапортує, що ми вийшли на рівень інфляції в річному численні менше 10% (8-9%), то з врахуванням впливу чинника подорожчання газу, ми виходимо на рівень інфляції минулого і позаминулого років", - констатував експерт.
Другим чинником, який зумовлює грядуще різке зростання цін, стала аномальна спека, в результаті якої значно знизилася врожайність зернових, що викликало зростання цін на продукти харчування не лише в Україні, але і у всьому світі, відзначив він.
На думку Юрчишина, також додатковий потужний поштовх до підвищення цін, зокрема, на весь імпорт (у тому числі на нафту і газ) може дати обвал гривні.
У свою чергу, директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін прогнозує, що найбільш критичними для країни стануть жовтень-листопад поточного року. У цей період, за його словами, курс наблизиться до позначки 10 грн. за 1 дол.
"А якщо вони не перестануть друкувати гривню, то до грудня курс національної валюти по відношенню до американської буде 12 грн/дол. По суті, станеться девальвація гривні, зарплата знеціниться. Це практично неминуче", - вважає експерт.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас