Експерти прогнозують уповільнення темпів зростання ВВП в 2 півріччі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти прогнозують уповільнення темпів зростання ВВП в 2 півріччі

Казна та Політика
166
Експерти прогнозують уповільнення темпів зростання ВВП у липні-грудні.
"Я думаю, що ця тенденція (уповільнення темпу зростання ВВП у липні) збережеться до кінця року. Пов'язана вона із двома факторами. З одного боку в нас досить сильно уповільнилася промисловість, а з іншого боку - у нас цього року врожай менший, ніж у минулому", - сказав експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
З його слів, МЦПД прогнозує зростання ВВП в 2010 році на рівні 3,7%.
Керівник Центру соціально-економічних досліджень Case Україна Дмитро Боярчук також вважає, що вповільнення темпів зростання ВВП збережеться протягом усього другого півріччя.
"Це не тимчасове явище. Дійсно, економіка вповільнюється, оскільки в нас сільське господарство підкачує й експортні ціни трохи зменшили своє зростання. Це два фактори, які трохи послаблюють статистику", - сказав він.
За його прогнозом, зростання ВВП в 2010 році становитиме порядку 3,6%.
Директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин прогнозує, що зростання ВВП восени сповільниться, але за результатами року буде в межах 3-4%.
"Динаміка зростання ВВП восени буде слабкішою. Зараз я б не став опускати ці показники до нуля. Я думаю, що 3 і 4 квартали будуть нижчими, ніж перші два, але вони не знизять істотно показник річний. 3-4% зростання ВВП за результатами року залишаються реальними", - сказав він.
Разом з тим Юрчишин не виключив, що якщо попит на метал збережеться на хорошому рівні, як і експорт зернових, то зростання ВВП за результатами року може становити 4-5%.
Як повідомляло агентство, раніше Національний банк висловив стурбованість різким уповільненням темпів економічного зростання в липні порівняно із червнем.
За даними НБУ, зростання індексу виробництва базових галузей у липні зріс на 1,4%, тоді як у червні таке зростання становило 5,8%.
НБУ думає, що зростання ВВП у липні становило 2,5%, за січень-липень - близько 5%, а за підсумками 2010 року досягне не менш як 4%.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас