Економіст: Зовнішня торгівля України в липні показала гірші результати, ніж раніше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіст: Зовнішня торгівля України в липні показала гірші результати, ніж раніше

Казна та Політика
1026
Зовнішня торгівля України в липні 2010 року продемонструвала дещо гірші результати, ніж у попередні місяці.
Про це сказав економіст компанії Astrum Investment Management Олексій Блінов.
На його думку, це сталося у зв'язку з погіршенням ситуації на світових ринках чорних металів (хоча в серпні вже почалося поліпшення кон'юнктури). У липні 2010 року експорт продукції української металургії скоротився в грошовому вираженні на 12,5% (по відношенню до червня). При цьому галузь все ще демонструвала істотне зростання експорту в річному вираженні - на 36,3%.
Блінов відзначив, що фінансовий рахунок отримав підтримку за рахунок надходжень від продажу Японії української квоти на викиди вуглекислого газу, що склала 190 млн. доларів. До того ж в липні активно позичали за кордоном українські нефінансові підприємства: вони залучили боргів на 1 млрд. доларів, тоді як обсяг їхніх боргових виплат склав лише 0,6 млрд. доларів. За підсумками 2010 року поточний рахунок зафіксує профіцит в 1 млрд. доларів, прогнозує економіст.
Як повідомляв УНІАН, за попередніми даними НБУ, в липні ц.р., п'ятий місяць поспіль, зведений платіжний баланс формується з профіцитом, і минулого місяця він склав 0,7 млрд. дол. У Нацбанку відзначають, що на відміну від попередніх місяців, профіцит зведеного платіжного балансу в липні ц.р. був сформований виключно за рахунок припливу по капітальному і фінансовому рахунку (1 млрд. дол.), а сальдо поточного рахунку було негативним (255 млн. дол.).
В липні 2010 року позитивне звідне сальдо платіжного балансу в розмірі 0,743 млрд. дол. дозволило продовжити процес відновлення резервних активів. Їх обсяг станом на 1 серпня 2010 року складав 30,9 млрд. дол., що забезпечує фінансування імпорту товарів і послуг впродовж 5,1 місяців наступного періоду.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас