Держкомстат вважає розраховуваний НБУ індекс виробництва базових галузей не аналогічним ВВП показником — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держкомстат вважає розраховуваний НБУ індекс виробництва базових галузей не аналогічним ВВП показником

Казна та Політика
326
Державний комітет статистики вважає, що індекс, який розраховує Національним банком, виробництва базових галузей не є показником, аналогічним ВВП.
Про це Українським Новинам повідомила директор департаменту макроекономічної статистики Держкомстату Ірина Нікітіна.
"Індекс виробництва базових галузей не є показником, аналогічним ВВП, тому що він охоплює лише трохи більш як третини економіки. Це лише основні галузі", - сказала вона.
У зв'язку із цим, як зазначила Нікітіна, не можна говорити про повну і точну кореляцію даних показників.
Водночас, за даними директора департаменту макроекономічної статистики Держкомстату, зафіксоване Нацбанком при розрахунку індексу виробництва базових галузей уповільнення темпів економічного зростання в липні є об'єктивним і відповідає дійсності.
"За основними видами економічної діяльності в липні спостерігалося певне скорочення виробництва і відповідним чином це вплине на ВВП", - сказала Нікітіна.
Вона підкреслила, що Держкомстат розраховує показник ВВП не щомісяця, а щокварталу, тому зробити висновки про динаміку економіки в липні-вересні можна буде після оприлюднення офіційних даних про ВВП за цей період (очікується за 45 днів після завершення 3 кварталу).
Як повідомляло агентство, раніше НБУ висловила стурбованість різким уповільненням темпів економічного зростання в липні порівняно із червнем.
За даними НБУ, зростання індексу виробництва базових галузей у липні зросло на 1,4%, тоді як у червні таке зростання становило 5,8%.
НБУ думає, що зростання ВВП у липні становило 2,5%, за січень-липень - близько 5%, а за підсумками 2010 року досягне щонайменше 4%.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас