"Ъ": В продуктів харчування додалося цінності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": В продуктів харчування додалося цінності

Казна та Політика
754
В Кабінеті міністрів заявляють про готовність зупинити зростання цін на продукти харчування, вважаючи його штучним. Учасники ринку говорять про виправданість їх подорожчання в серпні на 10-15%. Адміністративний контроль Кабміну може призвести до дефіциту продовольчих продуктів у продажу, що лише підсилить споживчий попит, попереджають експерти.
В уряді пообіцяли перешкоджати підвищенню цін на продовольчі продукти. "Хотів би сказати ще про одну проблему: штучно розкручуються ціни на продукти харчування. Я наполягаю, що уряд має досить ресурсів, щоб зупинити ажіотаж", - заявив прем'єр-міністр Микола Азаров, відкриваючи вчорашнє засідання уряду. Він підкреслив, що підстав для значного подорожчання продуктів немає, а нинішнє зростання цін носить штучний характер.
Учасники ринку не згодні з цим твердженням. "Ціни на хліб залежать від вартості борошна, а воно за останні два тижні подорожчало на 15%. Тому утримати ціни на хліб на нинішньому рівні просто неможливо, і найближчими місяцями вони зростуть на 10-15%", - відзначив почесний президент холдингу "Хлібні інвестиції" Юрій Триндюк.
"За останній час собівартість нашої продукції зросла приблизно на 20%. Тому до жовтня ми чекаємо підвищення її вартості в межах 10%", - сказав директор з маркетингу компанії "Юнімілк-Україна" Максим Кучко. Зростання цін спостерігається і на ринку м'яса.
Директор м'ясопереробного заводу "Заготзбут" Володимир Пащенко відзначає, що за останній час закупівельні ціни на м'ясо збільшилися на 10%. "Поки ми не чекаємо подальшого подорожчання - його стримує низький попит з боку населення", - говорить він. За оцінкою директора компанії ААА Сергія Наливки, зростання цін на продукти харчування за серпень складе близько 15%, а до кінця року ціни на продовольство зростуть ще на 40%.
За сім місяців інфляція в групі продуктів харчування склала всього 4,4% завдяки дефляції, що спостерігалася з квітня. З початку року впали ціни на молоко (-1,3%) і яйця (-42,5%). Але різке зростання цін почалося в останні два тижні, тому Держкомстат може врахувати його лише частково.
"Ціни на гречку зросли удвічі, істотно подорожчали молочні продукти, яловичина і борошно. На зростання цін вплинули два чинники: засуха і зростання світових цін. Тому нинішнє підвищення цін абсолютно логічне", - відзначає Наливка.
Експерти говорять про мінімальні можливості Кабміну вплинути на зростання цін ринковими методами. "Інтервенція зерна із стабфонду дозволить уникнути галопуючої інфляції, але повністю зростання цін жодні інтервенції не зупинять", - заявив Триндюк. "Можливості продуктових інтервенцій дуже обмежені хоч би тому, що в стабфонді зерна залишилося не так вже і багато", - сказав Сергій Наливка.
Уряд може стримати ціни адміністративними методами. "Кабмін відреагував дуже пізно, коли паніка вже піднялася. І тепер заспокійливі заяви влади лише підігрівають її. Виходом з ситуації стане відстежування наступних ривків цін на окремі продукти і проведення товарних інтервенцій", - упевнений керівник економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин. "Уряд може досить успішно використовувати адміністративний тиск - механізм торгівельних націнок. Але підприємці завжди знайдуть лазівку. Крім того, це може призвести до браку продуктів у продажу, що лише посилить паніку", - додає аналітик ІК Dragon Capital Олена Белан.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас