Deutsche Bank запропонував зіграти в чорний ящик — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Deutsche Bank запропонував зіграти в чорний ящик

Казна та Політика
817
Deutsche Bank запускає в Гонконгу автоматизовану систему торгівлі цінними паперами для крупних клієнтів. Тепер їх операції будуть непублічними і анонімними, а вплив на ринкові котирування - мінімальним. Подібні технологи існують і в Росії, але для їх використання потрібна широка база крупних клієнтів і ліквідний фондовий ринок, вважають експерти.
Вчора Deutsche Bank оголосив про запуск в Гонконгу автоматизованої системи торгівлі цінними паперами. Автоматизована система торгівлі Deutsche Bank (DBATS), запускається одночасно з алгоритмом пошуку цінних паперів SUPERX, який надає доступ до так званих чорних ящиків. "Чорними ящиками" (dark pool) називаються позабіржові торгівельні системи, де учасники зберігають анонімність до і після торгів. "DBATS і SUPERX є частиною програми банку з забезпечення наших клієнтів ліквідністю, в якій вони потребують поточних умов волатильності на ринку", - заявив глава відділу здійснення операцій з цінними паперами по Азіатсько-Тихоокеанському регіону Deutsche Bank Марк Девіс.
Завдяки тому, що торги проводяться непублічно, їх підсумки не роблять негативного впливу на котирування. За словами керівника управління торгівельних операцій на ринку акцій "ВТБ Капіталу" Олега Ачкасова, якщо на традиційній платформі заявка на продаж крупного пакету акцій може обвалити папір, то в системі dark pool цього не станеться. "Така система дозволяє без розголосу купити або продати великий пакет акцій за ціною, що відрізняється від тієї, по якій торгуються папери на ринку", - підкреслив Ачкасов.
Приклади того, як впливає поява крупного біржового гравця на вартість акцій компанії, відомі російському ринку. За три весняні місяці минулого року капіталізація Сбербанку зросла майже в сім разів при зростанні ринку менш ніж в два рази. Основною причиною аномального зростання котирувань Сбербанку стала скупка його акцій новозеландським інвестором Річардом Чендлером і співвласником металургійною "Максі груп" Миколою Максимовим. Кожен з інвесторів придбав більше 1% акцій Сбербанку, що на той момент оцінювалося в $200 млн. При приватних розміщеннях крупних пакетів акцій в розмірі від $100 млн до $1 млрд (МТС, "Вімм-Білль-Данна", "Сєвєрсталі" та інших російських емітентів) акції падали в ціні на 5-15%.
"Можливість продати або купити папери, не зробивши впливу на їх вартість, дуже затребувана серед власників крупних пакетів акцій - великих фондів, приватних осіб, корпорацій", - говорить партнер UFG Wealth Management Оксана Кучура. Величина пакету, безумовно, залежить від капіталізації і ліквідності емітента. Наприклад, за оцінкою учасників ринку, для акцій "Газпрому" (капіталізація вчора склала майже $120 млрд) такий портфель може бути від $1 млрд. Для менших емітентів вартість портфеля оцінюється в сотні мільйонів доларів. "Для фондів дуже важливо мати можливість продавати або купувати за поточними цінами великими блоками, - відзначає трейдер крупного західного банку.- "Чорні ящики" якраз таку можливість і надають". За словами представника прес-служби Deutsche Bank Франка Хартманна, учасники торгів можуть стати банки, страхові компанії, компанії з управління активами незалежно від того, чи є вони клієнтами банку.
Експерти відзначають, що подібні технології доступні і в Росії, проте широкого поширення вони поки не знаходять. "Витрати на створення платформи dark pool порівнянні зі створенням традиційної торгівельної платформи", - відзначає Олег Ачкасов. При цьому відсутня широка база крупних інвесторів. Число заможних громадян обчислюється декількома тисячами. За даними Федеральної служби з фінансових ринків, крупних НПФ з обсягом резервів і пенсійних накопичень понад $100 млн не більше трьох десятків. За даними журналу "Деньги", компаній, що управляють, з активами в довірчому управлінні понад $100 млн всього півсотні. "Така система затребувана, якщо ваші клієнти - крупні інституційні інвестори. Платформа dark pool потрібна для закриття крупних операцій, інакше трансакцію простіше провести на традиційному біржовому майданчику", - підкреслив пан Ачкасов.
Крім того, обсяг фондового ринку також має значення. Так, за даними World Federation of Exchanges, обсяг торгів у липні на трьох китайських біржах перевищив $572 трлн, тоді як на ФБ ММВБ - всього $32 млрд. У Росії крупні операції можна здійснювати лише з трьома-чотирма найбільш ліквідними паперами ("Газпрому", Лукойлу, Сбербанку, "Роснафти"). "З іншими паперами робити це можна лише епізодично, тому створення подібної платформи в Росії не буде раціональним, і вона простоюватиме", - вважає трейдер західного банку.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас