Зростання цін скоро перекриє прибутковість по депозитах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зростання цін скоро перекриє прибутковість по депозитах

Казна та Політика
1900
Серпень підводить риску під майже дворічним зростанням обсягів вкладів населення в банках. У липні ставки по рублевих вкладах впали нижче рівня інфляції - до 6%. В той же час, за підрахунками аналітиків, до кінця серпня індекс зростання споживчих цін підскочить до 6-6,2%. Тобто вклади скоро почнуть показувати негативну прибутковість в абсолютному вираженні, пише діловий портал BFM.ru.
Але при цьому не всі банки понизили ставки до 6%, і можливість отримати якийсь прибуток від вкладів поки зберігається. "Докризові ставки в 15-16% річних дозволяють клієнтам, термін депозитів яких ще не закінчився, почуватися досить комфортно. Якщо по вкладу передбачена опція поповнення, то це дуже вигідні варіанти", - цитує видання віце-президента "Першого республіканського банку" Дмитра Орлова.
Він відзначає, що навіть якщо в того банку, де клієнт звик зберігати свої заощадження, подібної можливості немає, то зараз на ринку існують пропозиції, що перекривають інфляцію: у 10-11% річних в рублях на термін півроку-рік. Такі пропозиції є в дуже багатьох середніх гравців, говорить банкір.
"Альтернативи для "непросунутого" інвестора практично немає, оскільки банківський депозит передбачає найвищий рівень гарантій з боку держави і найбільшу доступність для населення", - говорить аналітик "Інвесткафе" Антон Сафонов. З ним погоджується і Дмитро Орлов, який також вважає, що реальна альтернатива банківським вкладам відсутня: "І пайові фонди не варіант для тих громадян, хто звик зберігати гроші у вкладах. Населення вкладає кошти з обережністю, тому вибирає в першу чергу інструменти з гарантованим поверненням".
За словами Орлова, ще свіжі спогади про зниження вартості паїв управляючих компаній, в результаті падіння фондового ринку в період кризи. До того ж продукти типу інвестиційних депозитів - коли при відкритті вкладу під підвищений відсоток клієнт зобов'язався купити паї афілійованої з банком управляючої компанії на суму, що дорівнює сумі вкладу, - складні для розуміння людини, звиклої до простого вкладу. "Отже, про масовий попит на такий продукт зараз говорити не доводиться", - відзначає Дмитро Орлов. Зараз краще розміщувати вклади в рублях і євро, радить Антон Сафонов.
Незважаючи на ознаки відновлення фінансової системи після кризи, банківські депозити є, мабуть, єдиним інструментом, стосовно якого довіра громадян відновилася повністю.
І населення активно відкриває депозити в банках. Агентство страхування вкладів (АСВ) на початку серпня переглянуло свій прогноз зростання обсягу вкладів у банківській системі в 2010 році з 25% до 30%, що відповідає збільшенню депозитів громадян в банках на 1,9-2,2 трлн рублів, до 9,3-9,6 трлн рублів.
Це вже друге за рахунком коректування прогнозу АСВ у бік збільшення на фоні аномально високого інтересу населення до цього інструменту. В результаті першого коректування прогноз притоку вкладів був збільшений в травні з 20% до 25%.
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас