НБУ прислухався до аргументів УКБС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ прислухався до аргументів УКБС

Кредит&Депозит
411
Аргументи Асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз" про необхідність пом'якшення регуляторних вимог, які звужують ресурсну базу невеликих банків і обмежують законні права їх вкладників, враховані Національним банком України.
Зокрема, цим банкам надано можливість без врахування обмежень, встановлених Постановою N 273, залучати депозитні кошти за раніше укладеними договорами, умовами яких було передбачено поповнення депозитних рахунків і / або капіталізація відсотків.
Нагадаємо, що 17 липня 2010 набрала чинності постанова Правління НБУ від 06.07.2010 N 273, якою заборонено збільшувати обсяг депозитного портфеля фізичних осіб банкам, розмір регулятивного капіталу яких нижче 120 млн. грн. (На кінець липня 2010 за даними НБУ в Україні таких банків було 69). Фактично введене обмеження змушувало ці банки відмовляти фізичним особам в прийнятті коштів на депозит.
Також, у відповідь на звернення УКБС Нацбанк з метою створення сприятливіших умов для підвищення рівня капіталізації банкам дозволив:
• включати в основний капітал сплачені, але не зареєстровані внески в статутний капітал до моменту державної реєстрації відповідних змін в статут і спрощений порядок збільшення банками статутного капіталу;
• на період до 01.01.2011 враховувати в розрахунку регулятивного капіталу субординований борг, наданий в іноземній валюті (по курсу на звітну дату), а банкам, які вже залучили кошти на умовах субординованого боргу, за згодою сторін укладати додаткові договори про продовження терміну дії цих договорів;
• на період до 01.01.2012 враховувати залучені на умовах субординованого боргу коштуи без щорічного зменшення на 20 відсотків його первинної вартості та ін.
"В Постанові N 273 не було враховано, що в більшості банків діють депозитні програми з капіталізацією відсотків і депозити з поповненням, а без згоди вкладника банк не має права змінювати умови розміщення коштів. - Відзначає Генеральний директор Асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз" Галина Оліфер. – Тому врахування Нацбанком зауважень УКБС сприятиме відновленню довіри населення до банків, оскільки кожен пересічний громадянин зможе користуватися своїм депозитним рахунком у вибраній банківській установі на раніше встановлених умовах".
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас