Волинець оцінює тіньовий ринок вугілля в 3 млн. тонн на рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Волинець оцінює тіньовий ринок вугілля в 3 млн. тонн на рік

Енергетика
168
Депутат Верховної Ради від фракції Блоку Юлії Тимошенко, голова Конфедерації вільних профспілок Михайло Волинець оцінює тіньовий ринок вугільної продукції в Україні орієнтовно в 3 млн. тонн на рік.
Про це він повідомив Українським Новинам.
"Це крадене вугілля переважно з державних шахт, наступне - це шлами з шламових накопичувачів - зараз таке вугілля піднімають, воно не дуже хорошої якості. І 3-є - видобуток на нелегальних шахтах", - пояснив Волинець.
Зокрема, відзначив він, йдеться про протизаконний видобуток вугілля на закритих і законсервованих шахтах, а також на території приватних дворів.
Наприклад, голова профспілок назвав факти незаконного вуглевидобування в Шахтарську і Торезі Донецької області, а також в інших шахтарських містах і на їх околицях.
"В Донецькій області в районі міст Шахтарськ і Торез, на околицях в степу є потужні нелегальні шахти, де є і компресори, конвеєри, вони працюють під прикриттям державних шахт, мерів шахтарських міст, силовиків, прокуратури, обладміністрації тощо", - сказав він.
Волинець підкреслив негативні наслідки від такої діяльності.
"Одні збагачуються від такого тіньового бізнесу, а бюджети шахтарських міст бідніють, тому що не платяться податки, розвалюються лікарні, навчальні установи. Ситуація дуже неприваблива в Шахтарську, Торезі, діти старших класів не ходять до школи, а працюють на таких шахтах", - сказав депутат, відзначивши украй негативні наслідки від нелегального видобутку для екології, а також для роботи легальних шахт.
За словами Волинця, серед основних споживачів такого вугілля - населення, а також теплові електростанції, які купують вугілля, у тому числі безпосередньо в держшахт за прямими договорами.
Як повідомляло агентство, Державний комітет з промислової безпеки, охорони праці і гірського нагляду вважає місцеву владу найбільш відповідальними органами в боротьбі з діяльністю нелегальних вуглевидобувних шахт.
Крім того, комітет заявляє про загрозу підвищення загазованості легальних вугільних шахт через діяльність нелегальних.
Раніше голова харцизької міської громадської екологічної організації "Екодiя" Владимир Вигонний заявив про бездіяльність представників влади і правоохоронних органів стосовно ліквідації незаконних шахт в Донецькій області.
В 2009 році видобуток вугілля вугільними підприємствами всіх форм власності зменшився в порівнянні з 2008 роком на 7%, або на 5,435 млн. тонн до 72,219 млн. тонн.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас