Україна планує залучити в Росії кредит 2 млрд дол. на добудову 3 і 4 енергоблоків ХАЕС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна планує залучити в Росії кредит 2 млрд дол. на добудову 3 і 4 енергоблоків ХАЕС

Казна та Політика
464
Україна планує залучити в Росії кредит 2 млрд. доларів на добудову 3 і 4 енергоблоків Хмельницької атомної електростанції (Нетішин, Хмельницька область).
Про це в інтерв'ю газеті "2000" повідомив перший віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв.
"Вже реалізується проект добудови двох енергоблоків на ХАЕС, який здійснюватиметься за рахунок кредиту з російського боку на суму 2 млрд. доларів", - сказав перший віце-прем'єр.
За його словами, добудова 3 енергоблоку займе від 3 до 5 років.
Клюєв також підтвердив наміри України побудувати на своїй території завод з фабрикації (збирання) ядерного палива.
"Ми хочемо побудувати завод зі збагачення урану в Україні, оскільки у нас досить серйозна сировинна база. На даному етапі вивчаємо можливості розширення видобутку урану в нашій країні, що дозволить Україні брати участь у всіх переділах до кінцевого виробництва ядерного палива", - сказав він.
Перший віце-прем'єр також нагадав, що Україна завершує процедури з входження в акціонерний капітал Міжнародного центру збагачення урану (МЦЗУ) в Ангарі (Іркутська область, Росія).
Як повідомляло агентство, Міністерство палива і енергетики прогнозує домовленість з Росією щодо фінансування добудови 3 і 4 енергоблоків ХАЕС до 2011 року.
Україна і Росія на початку червня підписали угоду про співпрацю в добудові 3 і 4 енергоблоків ХАЕС.
Договір передбачає, що російська сторона надасть частину необхідних для добудови енергоблоків коштів у кредит, при цьому решту коштів Україна надає сама.
Згідно з домовленостями, російська сторона забезпечує організацію фінансування в обсязі, необхідному для проектування будівництва і введення в експлуатацію 3 і 4 енергоблоків ХАЕС, у тому числі для оплати послуг і товарів, що поставляються з Росії до України.
Раніше Мінпаливенерго оцінювало необхідне фінансування для добудови 3 і 4 енергоблоків ХАЕС в 30 649,6 млн. гривень.
В даний момент ХАЕС має в своєму розпорядженні два енергоблоки типа ВВЕР-1000 встановленою електричною потужністю 1 ГВт кожен.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас