Мінпраці України пропонує підвищувати пенсійний вік для жінок на 6 міс. щороку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінпраці України пропонує підвищувати пенсійний вік для жінок на 6 міс. щороку

Казна та Політика
2570
Міністерство праці і соціальної політики України пропонує протягом 10 років, починаючи з 2011 року, підвищити загальний пенсійний вік для жінок з 55 до 60 років - на шість місяців щороку.
Про це йдеться в підготовленому відомством законопроекті "Про внесення змін до деяких законів України", текст якого має в своєму розпорядженні тижневик "Дзеркало тижня".
Якщо документ буде прийнятий, то, наприклад, жінки 1956 р.н. отримають право на пенсію у віці 55 років і 6 місяців, 1957 - в 56 років, 1958 років - в 56,5 років і так далі. Таким чином, жінки 1964 року народження і молодші пенсію отримають вже у віці 60 років.
Крім того, в законопроекті пропонується аналогічним чином поступово, протягом 10 років, тобто по шість місяців за рік, відстрочити для жінок настання інших пенсійних благ. Маються на увазі право на отримання пільгових пенсій, дострокових пенсій за списками 1 і 2, соціальної допомоги та ін.
В законопроекті пропонується одномоментно підвищити для жінок на 10 років нормативний страховий стаж - з нинішніх 20 до 30 років.
В разі прийняття законопроекту, наприклад, жінки, які працюють доярками, операторами машинного доїння, свинарками, отримуватимуть пенсію вже не в 50 років, а в 55, хоча стаж цієї роботи не змінюється - 20 років (ст. 13 закону "Про пенсійне забезпечення").
В той же час жінки-держслужбовці зможуть претендувати на пенсію лише досягши встановленого новим законом пенсійного віку, наявності 30 років страхового стажу, а також стажу держслужби, який залишається незмінним, - не менше 10 років або 20 років, якщо людина виходить на пенсію вже не з держслужби (ст. 37 закону "Про державну службу").
За оцінками експертів, ці нововведення щороку зачіпатимуть 180 тис. українок і дозволять щороку економити казні близько 2 млрд грн., пише видання.
Всього підготовлений законопроект Мінпраці передбачає внесення змін до 14 різних законів. Зокрема, "Про пенсійне забезпечення", "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", "Про основні принципи соціального захисту ветеранів праці і інших громадян літнього віку в Україні", "Про загальнообов'язкове пенсійне страхування", "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права пенсію, і інвалідам".
В пояснювальній записці до законопроекту також наголошується, що прийняття даного документа призведе до додаткових надходжень до Пенсійного фонду в 2011 році у розмірі 4,9 млрд грн.
На сайті Верховної Ради вказаний законопроект поки не зареєстрований.
Як відомо, раніше народний депутат (фракція БЮТ) Наталія Королевська зареєструвала законопроект, яким пропонується оголосити мораторій на підвищення пенсійного віку для жінок.
В пояснювальній записці до законопроекту пропонується "встановити на 10 років мораторій на підвищення віку, починаючи з якого жінки мають право на призначення пенсії за віком, визначеному в статті 12 закону України "Про пенсійне забезпечення".
В записці також вказано: "Прийняття закону (про мораторій) сприятиме збереженню спокою в суспільстві, дозволить уникнути чергового спалаху суспільно-політичного протистояння", - йдеться в пояснювальній записці до представленого Королевською законопроекту, текст якого опублікований на сайті Верховної ради України.
Як повідомлялося, в меморандумі української влади Міжнародному валютному фонду заявлено, що Україна має намір реформувати пенсійну систему з метою її фінансового оздоровлення, зокрема, збільшити потрібний для пенсії стаж і зрівняти терміни виходу на пенсію жінок і чоловіків.
Згідно з документом, планується до кінця вересня 2010 року внести законопроект з метою введення його в дію до кінця 2010 року, в якому передбачити поступове збільшення пенсійного віку для жінок до рівня чоловіків, - з 55 до 60 років, додаючи 6 місяців щороку з 2010 року.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас