Україна попросила в Глобального фонду 305 мільйонів дол. для боротьби зі СНІДом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна попросила в Глобального фонду 305 мільйонів дол. для боротьби зі СНІДом

Казна та Політика
200
Україна подала до Глобального фонду з питань боротьби з ВІЛ/СНІД, туберкульозом і малярією заявку на 305 мільйонів доларів для подолання епідемії ВІЛ/СНІД.
Про це повідомив виконавчий директор Міжнародного альянсу по ВІЛ/СНІД в Україні Андрій Клепіков.
"Це дуже амбітна заявка, цю суму ми запрошуємо на 5 років, на період з 2012 до 2017 року. Фінансування дуже важливе, тому що якраз закінчаться поточні гранти фонду, які складають близько половини всього фінансування на боротьбу з ВІЛ/СНІД, в порівнянні з іншими джерелами (включаючи і державні кошти). Зараз кошти Глобального фонду вписані в Національну програму з подолання епідемії, це частина національної відповіді на епідемію", - сказав Клепіков.
Він стверджує, що на практиці фінансування Глобального фонду є навіть більше, ніж планувалося, а державне навпаки - менше, в порівнянні з тим, що написане в Національній програмі.
Клепіков відзначив, що заявка - збалансована і комплексна, і включає як лікування, так і профілактику серед уразливих відносно інфікування ВІЛ-інфекцією груп.
За кошти фонду також планується забезпечити безкоштовне тестування на ВІЛ, лікування, замісну терапію (метадонову) для споживачів ін'єкційних наркотиків, тестування і лікування хвороб, що передаються статевим шляхом, консультування психолога, інформаційна робота.
За його словами, заявка має трьох основних реципієнтів і партнерів. "Це, в першу чергу, від державного сектора - Український центр профілактики і боротьбі з СНІД, а з іншого боку - це дві недержавні структури - Міжнародний альянс з ВІЛ/СНІД в Україні і Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ, це той підхід - наявність державного і недержавного, - який найбільше пропагує Глобальний фонд для збалансованої відповіді на епідемію", - сказав Клепіков.
Він висловив надію, що кошти нададуть, і це фінансування зупинить епідемію ВІЛ/СНІД в Україні.
Нагадаємо, за останніми даними, які оприлюднив підрозділ ООН боротьбі з ВІЛ/СНІДом, темпи поширення інфекції серед молоді в більшості уражених країн падають; виняток - лише ситуація в Україні і Росії, де кількість ВІЛ-інфікованих серед молоді у віці від 15 до 24 років продовжує зростати. Навіть у країнах Африки статистика краща: подекуди темпи поширення ВІЛ впали на 25%.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас