Експерт: Кредит МВФ лише відстрочив український дефолт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Кредит МВФ лише відстрочив український дефолт

Казна та Політика
7824
Кредит МВФ лише відстрочив український дефолт, вважає директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін.
"Фактично, дефолт міг бути оголошений вже в червні. Але оскільки сталося значне фінансове вливання - отримано крупний кредит МВФ - то він виявився відстрочений. Але поліпшення економічного стану не сталося, і жовтень-листопад будуть дуже тяжкими. Тому я вважаю, що є всі підстави говорити - дефолт вже на порозі", - заявив експерт.
На думку Соскіна, восени економічні проблеми України можуть загостритися. Він також прогнозує девальвацію гривні і, згодом, державний дефолт.
Експерт назвав декілька шляхів екстреного вирішення назріваючої проблеми. "Необхідно скоротити дефіцит державного бюджету, причому негайно. Для цього треба скоротити кількість державних службовців, скоротити їхні зарплати і всі витрати. Недопустимо, щоб структура того ж міністерства юстиції в умовах кризи витрачала гроші на закупівлю дорогих імпортних автомобілів. По-друге, необхідно передати гроші і владу містам. Це те, що зробили Польща, Словаччина, Чехія, і вони зуміли уникнути негативних наслідків кризи. І третє, що необхідно зробити - зняти обмеження для розвитку малого бізнесу і податковий тягар, і обмежити прибутки і доходи кланово-олігархічних груп. Адже мільярдери у нас за 2009-й - кризисний - рік подвоїли свої активи. Для таких груп потрібно законодавчо обмежити норму прибутку - максимум 10-15%. Якщо ми зробимо хоч би це, тоді зможемо уникнути дефолту", - заявив Соскін.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас