ПДВ-облігації вже торгуються — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПДВ-облігації вже торгуються

Фондовий ринок
1003
Перший транш ПДВ-облігацій доки торгується виключно на позабіржовому ринку. Котирування на біржі ПФТС мають індикативний характер.
Торговці на ПФТС поки прицінюються до нового інструменту, а котирування на ПДВ-облігації, виставлені на біржі ПФТС, мають індикативний характер. Операцій на біржі ще немає. "Ринок намагається визначити індикативні ціни, але реальні торги доки не йдуть. І котирування виставляються лише на купівлю", - підтверджує представник біржі.
Правда, активні торги на організованому ринку, як зазначають експерти, не за горами, і потрібно лише діждатися обіцяного від Мінфіну. А уряд з випуском паперів не квапиться. Якщо спочатку завершити випуск облігацій планувалося до вересня, то згодом міністр фінансів Федір Ярошенко ухильно заявив лише про можливий другий транш в серпні.
"Зараз узгоджується реєстр на другий транш, і ми випустимо глобальний сертифікат. Можливо, до кінця серпня", - сказав він. При цьому обсяг другого траншу поки не відомий. За словами Ярошенку, він може скласти як більше 10 млрд. грн., так і менше.
Потенційним покупцям облігацій така неквапливість не подобається. "Скільки нам вже обіцяють! Чи навчаться в цій країні виконувати обіцянки?" - обурюється топ-менеджер однієї з інвестиційних компаній. 2 серпня Міністерство фінансів неприємно здивувало ринок крихітним першим траншем ПДВ-облігацій на суму в 48,5 млн. грн.
За словами голови ради директорів групи компаній "Інвестиційний капітал Україна" Валерії Гонтарєвої, такий маленький обсяг і невизначеність з термінами і сумою подальших траншів спотворюють ринкову кон'юнктуру.
"Ринок (ПДВ-облігацій) дуже маленький, і на таких кількостях складно говорити про реальну кон'юнктуру", - говорить вона, підкреслюючи, що реальні котирування з'являться після випуску другого траншу.
Таку думку поділяють й інші експерти. "Чіткого ринку доки немає через маленькі обсяги", - говорить заступник директора фондової компанії "Сіті-брок" Максим Гринь. При цьому він підтвердив, що ПДВ-облігаціями вже торгують. "Наскільки я знаю, операції вже були. Мені, наприклад, відомо про операцію обсягом 5 млн. грн..",- повідомив він. При цьому дисконт із цієї операції, за його інформацією, склав 21,5%.
Однак навіть із скромного обсягу першого траншу в 48,5 млн. грн. продана була лише частина ПДВ-облігацій. "В цілому (компанії.- ред.) продають не дуже охоче. Деякі чекають зниження (дисконту)",- зазначає Гринь. На його думку, найближчим часом варто чекати колишньої пропозиції з дисконту в розмірі 21-23% номіналу. Покупку ПДВ-облігацій з таким дисконтом підтверджує і Гонтарєва. "Перші операції з дисконтом 22-23% були ще минулого тижня, якщо ми говоримо про неорганізований ринок", - повідомила вона.
Старший аналітик UFC Capital Артем Кість зазначає, що переважно обсяги операцій із ПДВ-облігацій незначні через малий обсяг першого траншу. "Дисконт із першого траншу знаходиться в межах 25%. Але очікується, що коли буде випущений другий транш, розмір дисконту збільшиться до 30% і більше", - вважає він. На думку аналітика, активними продавцями ПДВ-облігацій другого траншу можуть виступити зернотрейдери, що потребують обігових коштів. Кість упевнений, що навіть дисконт в 30% не зупинить тих, хто потребує живих грошей, і облігації активно продаватимуться. "Але є інформація, що багато хто притримуватиме облігації, - додає він.- До погашення ніхто, звичайно, тримати не буде. Чекатимуть зниження дисконту". Проте розраховувати на істотне зниження дисконту власникам ПДВ-облігацій, як мінімум, до кінця року він не радить.
Втім, враховуючи той факт, що попит на банківські кредити залишається слабким і в банків немає особливих альтернатив з інвестування коштів, продати папери можна буде вигідніше, притримавши їх на деякий час. "Через декілька місяців облігації можна буде продати дорожче, ніж на початку випуску", - підтверджує цю точку зору аналітик "Ерсте Банку" Мар'ян Заблоцький.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас