Мінекономіки: Позитивне сальдо торгівельного балансу до кінця року становитиме 300 млн дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінекономіки: Позитивне сальдо торгівельного балансу до кінця року становитиме 300 млн дол.

Казна та Політика
271
Мінекономіки України прогнозує позитивне сальдо торгівельного балансу до кінця року в розмірі 300 млн дол. Про це під час прес-конференції заявив заступник міністра економіки України Валерій Мунтіян, передає кореспондент РБК-Україна.
"Що до зовнішньоторговельного сальдо, то навіть у перерахунку з падінням збору зернових до 40 млн т (планувалося зібрати 45 млн т) за оптимістичним сценарієм у нас буде 300 млн дол. плюс, а за базисним сценарієм - сальдо торгівельного балансу мінус 1,9 млн долл." - сказав він.
При цьому, за його словами, позитивне сальдо торгівельного балансу буде досягнуте за рахунок нарощення експорту в металургії, машинобудуванні й АПК.
Він також додав, що обмеження експорту зерна є тимчасовим, і надалі, враховуючи стабілізацію ситуації, Україна планує відновити його.
Також за інформацією Мунтіяна сальдо торгівельного балансу становить 400,5 млн дол. і є позитивним за січень - червень 2010 р., тоді як в січні-червні 2009 р. воно було негативним і становило 476,7 млн дол. В цей же час в торгівлі товарами сальдо залишається негативним у сумі 2 млрд 514,9 млн дол., тоді як в січні-червні 2009 р. воно становило 2 млрд 463,9 млн дол.
Крім того, Мунтіян заявив, що Мінекономіки підтверджує оптимістичний прогноз зростання ВВП до 4% до кінця 2010 р.
"Прогноз 4% зростання ВВП до кінця року є реальним для України, тоді як в базовому сценарії у нас передбачається 3,7% зростання ВВП, але я думаю, що у нас буде оптимістичний сценарій", - сказав Мунтіян.
За його словами, підставами для зростання ВВП є позитивні показники зростання експорту й імпорту в січні-червні 2010 р. Зокрема, обсяги експорту товарів і послуг збільшилися на 30,9% порівняно з січнем-червнем 2009 р. При цьому обсяги імпорту товарів і послуг за цей період збільшилися на 26,2% порівняно з аналогічним періодом минулого року.
Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Національного банку України (НБУ) прогнозує зростання ВВП в 2010 р. на рівні не менше 4%. Виконавчий директор з економічних питань НБУ Ігор Шумило відзначив, що за 7 місяців країна має близько 5% зростання ВВП. За його словами, це означає, що, якщо не стануться якісь негативні явища, в першу чергу на ринках сировини і в цілому в світовій економіці, то є всі підстави вважати, що урядовий прогноз зростання ВВП в 3,7% буде перевищений.
МВФ прогнозує зростання ВВП України в 2010 р. на рівні 3,7%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас