ЄК: Греція готова до отримання другого кредитного траншу в розмірі 9 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄК: Греція готова до отримання другого кредитного траншу в розмірі 9 млрд євро

Казна та Політика
221
Греція готова до отримання другого кредитного траншу від Євросоюзу і Міжнародного валютного фонду (МВФ) у розмірі 9 млрд євро.
Про це повідомили сьогодні експерти Єврокомісії за підсумками проведеного аналізу грецької економіки, повідомляє РБК. При цьому, як сказано в опублікованих сьогодні матеріалах європейської організації, Афіни повністю виконують свої зобов'язання щодо скорочення бюджетного дефіциту в рамках економічної програми ЄС/МВФ. Також повідомляється, що транш планується виконати вже у вересні 2010 р.
Крім того, за словами комісара ЄС з економічної та кредитно-грошової політики Оллі Рена, Греції вдалося провести вражаючу консолідацію бюджету в I півріччі 2010 р. Темпи скорочення бюджетного дефіциту Греції, на думку О.Рена, на 46% випереджають заплановані показники. "Державні витрати вдалося скоротити на 16,9% в порівнянні в I півріччям 2009 р. за рахунок урізання витрат, включаючи зарплати в держсекторі, а також скорочення капіталовкладень", - відзначається в доповіді Єврокомісії.
Нагадаємо, в рамкам другого етапу грецької економічної програми Афінам буде виділено 9 млрд євро (6,5 млрд євро від держав єврозони плюс 2,5 млрд євро - від МВФ).
Таким чином, сьогоднішня доповідь Єврокомісії відповідає попередній, опублікованій 5 серпня ц.р., коли експерти організації заявляли, що Греція "взяла упевнений старт". На кінець червня 2010 р. Греція виконала всі основні умови програми, а економічні реформи йдуть з випередженням графіка, - йшлося в заяві експертів. Проте аналітики відзначали, що перед Грецією як і раніше стоять "серйозні виклики і ризики".
В травні ц.р. Греція домовилася з Євросоюзом і МВФ про надання їй фінансової допомоги на 110 млрд євро у вигляді трирічної програми кредитування по пільгових ставках - значно нижче ринкових. Це буквально витягло Грецію з боргової "прірви". Перший кредитний транш в рамках програми міжнародної фінансової допомоги був отриманий Грецією в травні на суму 20 млрд євро.
Натомість Афіни зобов'язані проводити радикальну програму скорочення бюджетного дефіциту, який, за підсумками 2009 р., досяг позамежних 13,6% від ВВП країни. Грецькі "заходи суворої економії" включають підвищення податків і акцизів, замороження окладів держслужбовцям, урізання "тринадцятих" зарплат та ін. Ці заходи викликали запеклий опір з боку населення країни. Проте, судячи з цифр від грецького уряду, програма "Суворої економії" приносить свої плоди: у I півріччі 2010 р. бюджетний дефіцит уряду вдалося скоротити на 45% в річному численні.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас