Хіврич: Збитки підприємств ЖКГ в I півріччі 2010 р. склали 968 млн грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хіврич: Збитки підприємств ЖКГ в I півріччі 2010 р. склали 968 млн грн

Казна та Політика
298
Збитки підприємств галузі ЖКГ в I півріччі 2010 р. склали 968 млн грн. Про це повідомив міністр з питань житлово-комунального господарства Юрій Хіврич під час колегії МінЖКГ, передає кореспондент РБК-Україна.
За словами Хіврича, в I півріччі 2010 р. збитки підприємств галузі збільшилися на 14,5% відносно аналогічного періоду минулого року. Він відзначив, що дебіторська заборгованість підприємств галузі складає 12,2 млрд грн, а кредиторська - 13 млрд грн.
"Підприємства галузі практично опинилися на межі банкрутства", - відзначив міністр. Він додав, що заборгованість населення по оплаті за ЖКП складає 8,4 млн грн.
МінЖКГ України пропонує припинити надання комунальних послуг госпрозрахунковим підприємствам, у яких є борги по оплаті за ці послуги, також повідомив Ю.Хіврич.
В той же час, за словами заступника міністра з питань ЖКГ Сергія Зіміна, заборгованість підприємств комунальної теплоенергетики (ТКЕ) за спожитий газ складає 5,6 млрд грн. "Підприємства ТКЕ станом на сьогодні (19 серпня) заборгували майже 5,6 млрд грн за спожитий газ. У нас борги 1,9 млрд грн водоканалів перед обленерго за спожиту електроенергію", - відзначив заступник міністра. За його словами, ці борги необхідно погасити або реструктуризувати для того, щоб вчасно почати опалювальний сезон.
Нагадаємо, в середині липня ц.р. міністр ЖКГ заявляв, що негативний фінансовий баланс підприємств ЖКГ в Україні складає 800 млн грн. При цьому він відзначив, що минулого року фінансова ситуація в галузі стала загрозливою. На думку міністра, в сферу ЖКГ необхідно залучати недержавні підприємства. "Поки в Україні працює тільки 570 таких компаній. На 230 тисяч житлових будинків. Це десь 6-8%. До кінця 2014 р. плануємо досягти 70%", - сказав міністр.
Відзначимо, збитки підприємств галузі ЖКГ за січень - травень 2010 р. склали 942,4 млн грн, раніше повідомляли в МінЖКГ. За інформацією відомства, найбільші збитки отримали підприємства комунальної теплоенергетики - 355,8 млн грн і водопровідно-каналізаційного господарства - 267 млн грн.
Раніше віце-прем'єр Віктор Тихонов заявляв про наміри уряду впровадити корпоратизацію і акціонування комунальних підприємств, що працюють на ринку ЖКП, ввести до жовтня ц.р. автоматичну корекцію тарифів, а також підсилити платіжну дисципліну, шляхом скасування заборони на нарахування пені для населення за невчасну оплату за ЖКП і впровадження механізму відключення боржника від послуг.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас