Санкції СОТ до України за обмеження експорту зерна не вигідні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Санкції СОТ до України за обмеження експорту зерна не вигідні

Казна та Політика
402
Можливі суперечки з Україною в рамках світової організації Торгівлі в разі введення країною обмежень на експорт зерна, зважаючи на тривалість процесу, не вигідні з точки зору прямих фінансових зисків для членів СОТ, вважає партнер Міжнародної юридичної групи AstapovLawyers Олег Мальський.
"Логічно передбачити, що річні зусилля і витрати на судовий процес не принесуть прямих фінансових вигод для будь-якого з країн-членів СОТ", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна", коментуючи заяву заступника міністра економіки Валерія Пятницького про те, що Мінекономіки не чекає санкцій СОТ щодо України при обмеженні нею експорту зерна.
Мальський зазначив, що навіть в разі початку справи проти України будь-який з країн-членів СОТ в кращому разі може досягти результату через рік або півтора.
Крім того, за словами юриста, не дивлячись на несхвалення з боку СОТ введення подібних заборон, виключення з даного правила все-таки існують.
"Наприклад, експортні квоти можуть бути введені країною, якщо вони вводяться на певний час з метою запобігання витоку продуктів з країни під час їх браку або з метою забезпечення продовольчої безпеки країни", - сказав він.
Крім того, як зазначив Мальський, інколи заборона або обмеження експорту може вводитися з метою регулювання стандартів, класифікації товарів, а також їх продажу в міжнародній торгівлі.
"Враховуючи ці виключення, цілком можна передбачити, що країнам-членам СОТ буде складно довести, що обмеження, котрі вводяться Україною, суперечать її законодавству", - сказав він.
Водночас, за словами Мальського, оскільки в СОТ відсутній механізм компенсації збитків, підсумком розгляду справи стане приведення законодавства України у відповідність з нормами СОТ, тобто відмова від цієї заборони.
"Враховуючи все це, дійсно не варто чекати санкцій з боку СОТ як організації і з боку країн-членів, можливо, за винятком деяких загальних коментарів і листів з проханням дотримуватися тих рамок, які наказані відносно виключень із загального правила", - резюмував Мальський.
Як повідомлялося, заступник міністра економіки Пятницький заявив, що в СОТ не буде підстав для застосування санкцій до України, оскільки обмежувальні заходи вводитимуться лише на певний час, і направлені на захист
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас