Правозахисники зрозуміли, що Табачник хоче стежити за студентами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Правозахисники зрозуміли, що Табачник хоче стежити за студентами

371
В Українській Хельсінській спілці з прав людини занепокоєні ідеєю Міносвіти запровадити електронні студентські й учнівські проїзні квитки.
Представники Української Хельсінської спілки з прав людини побоюються, що завдяки такій новації компетентні органи можуть легко дізнатися, коли і куди їздив студент, передає "Німецька хвиля".
"Якщо держава так пильно стежитиме за нами, і ми, у свою чергу, уважно дивитимемося, чи не буде порушень прав людини", - заявляє співробітниця Спілки Марина Говорухіна.
На її думку, спроби держави збирати інформацію про громадян вже стають тенденцією: "Думаю, нічого випадкового не буває. Пригадайте ідеї МВС стосовно іменних залізничних квитків".
Правозахисниця відзначає, що вже цього року під тиском громадськості припинили ініціативу щодо внесення імені, дати народження і номера паспорта людини в залізничні квитки.
А ще Мінтранс зобов'язав автобусних перевізників складати списки пасажирів на маршрутах між містами України, і погоджувати їх з ДАІ і місцевою владою, нагадує вона.
Говорухіна підкреслює, що вже були випадки, коли не пропускали автобуси з мітингувальниками або віруючими на акції протесту.
Нова система електронних студентських квитків, на думку представників Української Хельсінської спілки, просто не потрібна, адже і раніше можна було враховувати пільги.
Тепер можна буде і ідентифікувати тих, хто ними користується. А це, як вважають правозахисники, загрожує свободі мирних зборів.
"Зокрема відстежувати, куди їздив учасник студентського руху, наприклад на акцію, а потім можуть настати і репресії", - прогнозує Говорухіна.
Як очікується, з вересня в Україні почнуть поетапно запроваджувати електронні студентські й учнівські проїзні квитки.
В наказі Міністерства освіти і науки йдеться про те, що електронний студентський квиток введуть з 1 вересня, щоб ввести в експлуатацію інформаційно-аналітичну систему обліку і відшкодування пільг, які надаються студентам і учням під час продажу проїзних квитків.
За матеріалами:
Українська правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас