ДКЦПФР бореться з подвійними реєстрами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДКЦПФР бореться з подвійними реєстрами

Казна та Політика
485
За словами члена ДКЦПФР Володимира Петренка, нещодавно було встановлено, що по два реєстри мають п'ятнадцять емітентів в Україні (рік тому називалася цифра близько 40.- Авт.). При цьому, за його словами, в чотирьох випадках проблема була знята на рівні самих емітентів і реєстраторів, в двох випадках йдеться про підприємства-банкрути, а ще в трьох - про реєстраторів, в яких вже анульована ліцензія.
Решта шість емітентів (ПАТ "Квазар", ВАТ "Луганськобленерго", ПАТ "Луганський лікеро-горілчаний завод "Луга-Нова", ВАТ "Електроприлад", ЗАТ "Рівненський ливарний завод" і ВАТ "Житомирхліб"), повинні улагодити питання протягом двох місяців. Якщо за цей час реєстратори не усунуть порушення, на них буде накладений штраф і поставлено питання про позбавлення ліцензії.
Практично всі ці підприємства свого часу ставали об'єктами підвищеного інтересу Міжвідомчої комісії з питань протидії протиправному поглинанню і захвату підприємств і прокуратури. У січні 2009 р. представники компаній і осіб, що володіли понад 81% акцій "Квазару", заявляли про спробу недружнього поглинання компанії.
Кілька місяців тому директор Рівненського ливарного заводу вийшов з-під влади харківських акціонерів, власним рішенням призначив нового реєстратора і в даний час через різні суди блокує спроби акціонерів відновити статус-кво. Зокрема, Гагарінський суд Севастополя нещодавно заборонив реєструвати скоректований статут товариства, у зв'язку з чим ДКЦПФР ініціює питання про розгляд Вищою радою юстиції питання про звільнення севастопольського судді. Інші емітенти також брали участь у корпоративних конфліктах.
Не з'ясовано питання про власників акцій "Київміськбуду". Як писали "ЭИ", 6 серпня ДКЦПФР припинила строком на півроку, до лютого 2011 р., обіг акцій цієї компанії (а також "Київгазу", "Київводоканалу" і "Київхімволокно") і заборонила вносити зміни в реєстри власників цінних паперів. За словами глави ДКЦПФР Дмитра Тевелєва, регулятор зараз перевіряє колишнього реєстратора холдингу "термінал-реєстр" і його спадкоємця ТОВ "Адрем" у зв'язку з інформацією про укладення договорів купівлі-продажу значних пакетів акцій "Київміськбуду" за участю торговця цінними паперами ТОВ "Фінансова компанія "Новий регіон". В процесі розслідування може виявитися, що реєстрів акціонерів у "Київміськбуду" також більше одного.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас