Рідне перемогло краще — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рідне перемогло краще

Енергетика
931
За даними інформаційного агентства "Метал-кур'єр", в поточному місяці ВАТ "Авдіївський КХЗ" планує збільшити випуск коксу валового 6%-ї вологості до 290 тис. т. Зазначимо, що в липні 2010 р. підприємство випустило 255 тис. т цієї продукції.
Додатковий обсяг коксу буде направлений на адресу ВАТ "ММК ім. Ілліча". Зокрема, в повідомленні агентства наголошується, що на маріупольський меткомбінат в поточному місяці буде відвантажено 115-120 тис. т доменного коксу, що майже в 2 рази вище за показники попереднього місяця (у липні було відвантажено близько 65 тис. т).
В прес-центрі ММК ім. Ілліча сказали, що про реальні дії говорити передчасно, пославшись на те, що в даний час "комбінат знаходиться на стадії обговорення своїх планів". Прес-служба "Метінвеста" не змогла прокоментувати цю новину до здачі номера в друк.
Старший аналітик Dragon Capital Сергій Айда вважає реалістичною можливість збільшення постачань коксу вже в серпні: "На Авдіївському КХЗ досить потужностей для виробництва додаткового обсягу коксу, який буде направлений на ММК ім. Ілліча. Тим більше що в даний час інші металургійні активи "Метінвеста" ("Азовсталь" і Єнакіївський МЗ) знизили його використання, оскільки їх завантаження нижче пікового, яке спостерігалась навесні поточного року".
Збільшення постачань коксу пояснюється планами із об'єднання активів ММК ім. Ілліча і групи "Метінвест". І за наявності власних джерел сировини вже об'єднаної компанії недоцільно купувати її в третіх осіб.
Зростання відвантаження сировини з Авдіївки вплине на обсяги закупівлі коксу маріупольським меткомбінатом у інших постачальників. Опитані експерти переконані, що в першу чергу підприємство відмовиться від закупівлі продукції в українських коксохімічних заводів групи "Євраз" (Росія).
Істотна частина потреби ММК ім. Ілліча в коксі закривається за рахунок постачань з ВАТ "Ясиновський КХЗ" (910 тис. т в 2009 р.), де маріупольське підприємство орендує дві коксові батареї. Проте, на думку опитаних інвестаналітиків, договір оренди якщо і буде розірваний, то не раніше 2011-2012 рр. Якщо це станеться, то група "Донецьксталь" зможе компенсувати втрату українського клієнта за рахунок постачань на експорт. Це пояснюється високою якістю вихідної сировини - коксованого вугілля, що добуваються на шахті "Красноармійська-західна №1". Так, ще в 2009 р. були організовані відвантаження коксу до Ірану, а на початку літа 2010 р. почалися його постачання до Бразилії.
Головною складністю для подальшого збільшення обсягів виробництва продукції Авдієвським КХЗ може стати організація постачань додаткового обсягу коксованого вугілля. Адже частина сировини постачається з United Coal Company (UCC, США), в якої, за інформацією Dragon Capital, є контракти на постачання вугілля з американськими металургійними і енергогенеруючими компаніями. "Ці контракти були укладені до покупки компанії "Метінвестом". Їх дія закінчуються наприкінці 2010 р. Після чого "Метінвест" зможе направити додатковий обсяг вугілля до України", - вважає Сергій Айда.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас