Американські платники податків врятували іноземні банки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Американські платники податків врятували іноземні банки

Казна та Політика
186
Спроби американської федеральної влади врятувати фінансову систему країни шляхом надання ринку великих об'ємів ліквідності виявилися на руку іноземним банкам. До такого висновку дійшли фахівці з Наглядової комісії конгресу США - організації, спеціально створеної для моніторингу за витрачанням коштів TARP.
Члени комісії стверджують, що найбільшими іноземними бенефіціарами грошей американських платників податків стали кредитні організації із Франції і Німеччини, котрі отримали мільярди доларів від страхової компанії AIG. Тоді на підтримку найбільшого страховика США було виділено 70 млрд дол., значна частина цієї суми осіла на рахівницях саме зарубіжних партнерів компанії. "Тоді як США намагалися стабілізувати ситуацію шляхом накачування банків грошима, причому ліквідність надавалася і тим організаціям, які ведуть активну діяльність за кордоном, інші країни вважали за краще надавати своєму домашньому бізнесу більш адресну підтримку, надаючи кошшти компаніям, частенько не пов'язаним із США", - говориться в доповіді.
Надання одній лише AIG 70 млрд дол. фахівці Наглядової комісії конгресу порівнюють із обсягом коштів, витрачених на підтримку всієї економіки урядами Франції і США. Так, Париж надав місцевому бізнесу фінансову допомогу лише на 35 млрд дол., витрати Берліна виявилося більше - 133 млрд дол.
"Якби американський уряд зібрав більше інформації про те, які фінансові інститути отримають кошти платників податків, уряд би міг звернутися до відповідних країн і попросити їх розділити витрати на стабілізацію економіки", - роблять висновок члени комісії. Проте зважаючи на неможливість такого звернення за фінансовою підтримкою зараз, після двох років, в доповіді наводяться рекомендації ретельніше вивчати в майбутньому витрати казенних коштів. Подібні зауваження були позитивно сприйняті Міністерством фінансів США, яке, правда, чомусь змогло знайти в доповіді підтвердження ефективності своєї роботи протягом кризи.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас