Нацбанк цікавиться планами банкірів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк цікавиться планами банкірів

Казна та Політика
997
До кінця літа банки повинні повідомити Нацбанк, як вони мають намір наростити регулятивний капітал до 120 млн грн. Невеликі фінустанови, хоча і скаржаться на постійні зміни вимог регулятора, планують вливати гроші в капітал. Тим, кому це зробити не вдасться, доведеться об'єднуватися, шукати інвесторів або ліквідовуватися, говорять експерти.
Вчора Нацбанк зажадав від банків, чий регулятивний капітал складає менше 120 млн грн., до 1 вересня надати плани по докапіталізації. Нагадаємо, згідно з постановою НБУ №273, з 1 січня 2012 року на такому рівні має бути мінімальний капітал всіх кредитних установ. До приведення капіталу у відповідність з цією нормою банкам заборонено нарощувати портфелі фізичних осіб більше від тієї, що була зафіксована на момент набрання чинності постанови (16 липня). Нацбанк не розкриває розмірів регулятивних капіталів банків, але в більшості випадків вони наближені до власних капіталів кредитних установ. За даними НБУ, на 1 липня в Україні діяли 72 банки з власним капіталом менше 120 млн грн. Ще в двох установ капітал негативний: в Сведбанку мінус 1,8 млрд грн., в Інпромбанку - мінус 39,5 млн грн.
Банкіри залишилися незадоволені вимогами НБУ. "Проблема в тому, що ми не встигаємо виконувати рішення НБУ, - говорить голова правління банку 'Національний кредит' Павло Пащенко.- Ми провели емісію, але після цього Нацбанк змінив правила гри і підвищив вимоги до капіталу". За словами фінансистів, регулятор чекає від докапіталізації підвищення стійкості системи, але обмеження можуть призвести до протилежного ефекту. "Посиливши вимоги до капіталу, Нацбанк створив передумови для виведення з ринку тих банків, чиї акціонери нездатні наростити капітал, - упевнений в.о. голови правління банку 'Преміум' Андрій Пономарьов.- До групи ризику потрапляють більшість банків IV групи, розмір статутного капіталу яких сьогодні знаходиться в рамках старих вимог - 70 млн грн. Таке посилення може стати причиною зниження конкуренції, що призведе до погіршення якості послуг і зростання їх вартості".
Проте багато банкірів стверджують, що постараються збільшити капітал до кінця року. "Потрібно вибрати максимально відповідні варіанти збільшення регулятивного капіталу за рахунок його складових: внесків засновників, залучення нових інвесторів, переоцінки основних коштів і підвищення прибутковості", - вважає голова правління Фінростбанку Артем Іваничев. У докапіталізації банків запевнили також глави правлінь Діапазон-максимум Банку Олексій Єфремов і Фінростбанку Артем Іваничев і співвласник Радикал-банку Андрій Пасічник. У банку "Преміум" повідомили, що вже подали в НБУ документи для збільшення капіталу до 260 млн грн. А в прес-службі Тера Банку заявили, що зараз їх регулятивний капітал становить 122,6 млн грн., проте до грудня він буде збільшений на 200 млн грн.
На думку експертів, банки не мають шансів домовитися з НБУ про пільги. "Схоже, регулятор зайняв жорстку позицію. У більшості банків, які недотягують до нового порогу, не повинно виникнути проблем, адже для цього необов'язково проводити додаткову емісію, можна просто внести субординований борг", - відзначає старший аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Євген Гребенюк. Проте на деякі установи чекає інша доля. "Власники деяких 'кишенькових' банків можуть зробити спробу їх продажу. При цьому значна частина невеликих банків буде змушена піти на поглинання з боку більш капіталізованих фінансових установ, - упевнений Пономарьов.- Частина банків, що залишилася, із значною часткою проблемних активів, яка не вирішить проблему докапіталізації, швидше за все буде ліквідована регулятором".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас